В Ужгороді завершила роботу Міжнародна науково-практична конференція «Сталий розвиток Карпат та інших гірських регіонів Європи», яка відбулася під патронатом Президента України та Конгресу місцевих і регіональних влад Європи. Організували її Закарпатська обласна рада і облдержадміністрація за сприяння міжрегіональної асоціації «Карпатський єврорегіон».

Про важливість заходу та питання, які обговорювалися, свідчить уже той факт, що учасникам конференції надіслали вітання Президент, Прем’єр-міністр, Голова Верховної Ради України, а участь у її роботі взяли заступник керівника українського парламенту Микола Томенко, міністри України Володимир Яцуба, Равіль Сафіуллін, голова Держкомлісу Микола Шершун, заступники керівників інших провідних міністерств та відомств України.

Своєю участю конференцію підтримали представники регіональних та місцевих влад 18 країн, ряду європейських і міжнародних організацій.

У підсумковому рішенні зазначено: обговорено і схвалено резолюцію і рекомендації, які будуть винесені на розгляд конгресу Ради Європи. Їх прийняття стане не лише важливим орієнтиром в роботі, а й відкриє нове бачення і шляхи вирішення проблем.

Конференція підтвердила не тільки загальнодержавну, міжрегіональну, а й загальноєвропейську важливість її проблематики в контексті сучасних глобальних екологічних тенденцій. А прийнята нею декларація увійде в історію під назвою Ужгородська.

Конференція стала своєрідним підсумком багатьох напрацювань учених, політиків, урядовців різних рівнів, громадських організацій упродовж попередніх років. А схвалені учасниками наукового форуму документи стануть визнанням особливої ролі Карпат у формуванні клімату та збереженні природного розмаїття континенту. Адже, як відзначали відомі вчені та політики, Карпати, що простяглися континентом дугою в півтори тисячі кілометрів через Чорногорію, Сербію, Угорщину, Чехію, Словаччину, Польщу, Україну і Румунію, є не тільки легенями, а й екологічним серцем Європи.

Отже, насамкінець дано не лише оцінки й відповіді на багато питань, а і вказано шляхи подальших дій на всіх рівнях щодо сталого розвитку Карпат та інших гірських регіонів Європи.

Ужгород.