Саме такий висновок можна зробити з публічних заяв очільників Запорізької області. Голова Запорізької облдержадміністрації Борис Петров, зокрема, заявив: «Керівництво області зобов’язується неухильно виконувати головне завдання виконавчої влади.

А саме — забезпечити проведення прозорих і чесних виборів, не допускати фальсифікацій, залякування і підкупу виборців». Щоправда, відразу ж додав: «всі ми розуміємо, що результати виборів стануть головним критерієм для оцінки діяльності влади у регіоні».

І тут виникає проблема — окрім мобілізації ресурсів під силу-силенну рекламних оголошень і газетних публікацій у місцевій пресі, чим ще відзначилася місцева влада? Будівництво злощасних запорізьких мостів де-факто стоїть, ціни, навпаки, хіба що на хліб завмерли, все інше в активному русі догори, попереду — опалювальний сезон.

Однак завдання центру — чітке і зрозуміле. Його днями озвучив менш дипломатичний, ніж Б. Петров, голова Запорізької облради Павло Матвієнко: «Усі голови міст Запорізької області мають бути представниками нашої партії. Таке завдання поставлене перед нами центром». «Завдання перед нами поставлені дуже серйозні — більшість у радах усіх рівнів», — додав з цього приводу Сергій Кальцев, народний депутат п’ятого скликання, керівник обласного виборчого штабу Партії регіонів (ще й брат першого заступника голови облдержадміністрації і основного кандидата на посаду Запорізького міського голови).

Завдання, звичайно, грандіозні — і тут регіоналам зможе допомогти хіба що повна беззубість конкурентів, адже лише «Батьківщина» та «Сильна Україна» останнім часом подають певні ознаки життя. А досвід дострокових виборів навіть у сільради, події в Енергодарі, Бердянську, та й у Запоріжжі показують, що на руку владі можуть зіграти, на жаль, традиційні засоби «прокуратура, суди, податкова і те, що приєдналося до них — КРУ»...

Запорізька область.