Тепер і я знаю, як утихомирити ціни на продукти. Принаймні для себе вже визначилася. Якщо хто не чув, наш уряд узявся гальмувати галопуюче зростання цін на продовольство (що похвально) за допомогою організації в мегаполісах сільськогосподарських виставок-ярмарків. Там городянам обіцяють продавати картоплю, гречку, буряк, моркву та інші товари для столу без «накруток», за ціною виробника. Місцевим органам влади вже дали зрозуміти важливість цього розпорядження. Минулої суботи таку виставку-ярмарок відкривав у столиці аграрний віце-прем’єр Віктор Слаута. Прямо на площі перед колишньою ВДНГ вантажні авто, що прибули з багатьох областей, вишикувалися в шеренги, і реалізатори намагалися задовольнити споживчий інтерес киян.
Ціни, варто зазначити, у більшості справді були демократичні. Моркву з буряком по 2 гривні 20 копійок за кілограм, що удвічі дешевше від тієї, яку пропонують в підземних переходах і супермаркетах, городяни розмітали, немов гарячі пиріжки. Чималий попит мали яблука з Хмельниччини по три гривні. За літровий пакет кефіру виробники з Київської області просили не набагато більше п’яти гривень, тоді як у магазинах це задоволення коштує близько семи. Варена ковбаса була по 17,39, а «Сервелат» — по 39,12. Знаю, у торговельній мережі значно дорожче. Обіцяють, виставка буде постійно діючою, і для схожих підшукають місце в інших районах столиці, а також і в інших містах.
До чого це я? Дуже вигідно ходити з авоською за офіційними особами, яких виробники прагнуть здивувати дешевиною свого товару. Тепер, якщо Президент відкриватиме який-небудь супермаркет чи прем’єр — новий продовольчий ринок, я туди... Того дня, подорожуючи по виставці за Віктором Слаутою, я купила кілька літрових пакетів молока — по 4,98. У магазинах таке бачила по сім. Ще придбала п’ять 250-грамових стаканчиків ряжанки — по 2 гривні 10 копійок і літровий пакетик по 5,46. Сам віце-прем’єр прикупив банку меду. Якщо мені не почулося — за 20 гривень.
Уже в неділю продуктові ряди помітно зріділи. Воно й зрозуміло — не дуже вигідна справа торгувати під наглядом влади за рекомендованими цінами, якщо товар можна продати дорожче. Дешевим медом на виставці й не пахло. Випарувалися кудись молочні продукти. А ще пошкодувала, що не встигла під час прогулянки рядами з офіційними особами купити вермішелі по 4,20 за трикілограмовий мішечок, виготовленої одним із приватних підприємств. Одразу після від’їзду делегації на пакети з товаром наклеїли 12 гривень 60 копійок, мовляв, 4,20 — це за кілограм. Хоча реалізатори раніше запевняли, що продавати цілий мішок за такою ціною їм вигідно.
Справедливості заради треба сказати, що вермішель, яка «зненацька подорожчала», я все одно купила — навряд чи вона може коштувати по 1 гривні 40 копійок за кіло, якщо зерно продається дорожче. А такі ярмарки, хоч як крути, справа перспективна. Якщо кожний сільгоспвиробник зможе приїхати й реалізувати свою продукцію — такий крок зніме в містах продуктовий ажіотаж, дасть можливість скупитися тим, хто звик запасатися продуктами на зиму. Це, звичайно, за умови, що презентовані ярмарки — не черговий передвиборний проект.