— Через картоплю борщ знову подорожчав, — скаржиться сусідка. — А ще ж не зима...
— Хіба ж тільки через картоплю? — відповідаю. А сама думаю: і правда цікаво, наскільки ж нинішній овочевий борщовий набір дорожчий за осінній торішній.
Дістаю минулорічні записи: капусту на ринку я тоді купувала по 2,50—3 грн. за кіло. Зараз у «наметі», який приваблює покупців помірними цінами і свіжою продукцією з поля, на «капустяному» ціннику — 3,70. Моркву рік тому у цей час продавали теж по 2,50—3,00, нині просять чотири гривні за кіло. Цибулю на борщ брала за 2,50, а білу салатну — за 3,50. Сьогодні звичайну продають по 5,20, а білу по 5,50. Зросли в ціні й буряки: тоді коштували півтори-дві гривні за кіло, сьогодні — 2,50. На заправку беру «сливочки» (інших на прилавку немає) за 2,80 — гарні, одна в одну, щойно з поля. Торік такі помідори у цю пору приблизно стільки ж коштували. Картопля, звичайно, «затягує» найбільше: якщо торік велика і чиста була по 3—3,50, то тепер «така собі» — по 4,80.
Начальник головного управління агропромислового розвитку Дніпропетровської облдержадміністрації Василь Приходько радить не поспішати з висновками: картоплю, каже він, зібрали лише на городах, а в полі ще тільки почали копати. Загалом цього року в області посадили на триста гектарів більше, ніж торік.
За розрахунками, «другим хлібом» власного виробництва область забезпечить своїх споживачів на 83 відсотки (за нормою споживання — 115 кг на особу). Навіть якщо прогноз збудеться, то це не означає, що всю цю картоплю тут і з’їдять. Хтось намагатиметься продати дніпропетровську бульбу дорожче за межами області, а хтось приїде сюди заробляти на своєму крамові.
А от на допомогу з-за кордону особливо розраховувати немає на кого: в Росії картопля дорожча, ніж в Україні. Хіба що білоруси підкинуть.
 
Дніпропетровська область.