Шановний Миколо Яновичу!
Шановний Олексію Олексійовичу!
Ми, керівники друкованих засобів масової інформації загальнодержавної сфери розповсюдження, стурбовані безпідставним підвищенням вартості газетного паперу, яке відбувається останнім часом. У середньому у вересні вартість паперу зросла на 200—500 гривень за тонну.
Раптом фірма «Август» стала правити за папір виробництва Солікамського комбінату (Росія) 6 тис. гривень за тонну, «Візаві» за папір Кондопозького комбінату (теж Росія) — 6 тис. гривень за тонну, за ціною 5 900—6 000 гривень продаватиме папір польського виробництва (Квидзин) фірма «Прем’єр-папір».
Треба враховувати і ту обставину, що Жидачівський целюлозно-паперовий комбінат чотири місяці був на реконструкції і лише нині приступає до виробництва газетного паперу.
Вважаємо, що безпідставне підвищення ціни на будь-яку продукцію неприпустиме, тим паче на продукцію, яка є складовою виробництва газет в Україні, що в кінцевому підсумку впливає на рівень інформування населення про події в країні та за кордоном. Складається враження, що ситуація з подорожчанням паперу спричинена змовою виробників та постачальників паперу, які використовують політичну ситуацію, — мають місце антиконкурентні узгоджені дії, визначені ст. 6 Закону України «Про захист економічної конкуренції».
Необґрунтоване подорожчання газетного паперу, особливо в цей період, може істотно вплинути на хід передвиборної кампанії, негативно позначиться на загальному стані свободи слова в Україні.
Просимо оперативно розібратися із ситуацією, що склалася на ринку газетного паперу, та напрацювати заходи, які унеможливлювали б у майбутньому такі необґрунтовані підвищення цін не лише виробниками та постачальниками газетного паперу, а й розповсюджувачами друкованих засобів масової інформації.
З повагою Голова Національної спілки журналістів України Ігор Лубченко.
Головний редактор газети «Голос України»Анатолій Горлов.
Головний редактор газети «Сільські вісті»Василь Грузін.
Головний редактор газети «Україна молода»Михайло Дорошенко.
Головний редактор газети «Факты и комментарии» Олександр Швець.