Головною особливістю місцевих виборів буде загальне використання адміністративного ресурсу. Влада в особі Партії регіонів намагатиметься зміцнити свої позиції навіть у тих регіонах, де результати попередньої виборчої кампанії були не на її користь. Такого висновку дійшла більшість політичних експертів, опитаних фондом «Демократичні ініціативи». Цю інформацію під час учорашнього «круглого столу»: «Місцеві вибори -2010: новації, особливості, небезпеки» оприлюднила директор фонду Ірина Бекешкіна.

Експерти вважають, що внесені парламентом зміни до закону про місцеві вибори нестимуть як позитивні, так і негативні наслідки. Серед позитива вони називають, зокрема, дозвіл «молодим партіям» брати участь у перегонах. Серед негатива - неможливість самовисування позапартійних кандидатів на посади міських голів і депутатів рад, а також непрозоре формування територіальних виборчих комісій. Водночас жоден з експертів не сказав, що перегони будуть «повністю чесними». Зокрема, через застосування адмінресурсу та фальсифікації підрахунку голосів. Запобігти цьому, на думку політологів, можуть насамперед громадські організації, які мають узяти виборчий процес під свій контроль. Тобто фіксувати порушення та оприлюднювати їх через ЗМІ, надавати юридичну допомогу виборцям, проводити незалежні екзит-поли. Крім того, на переконання учасників «круглого столу», варто запросити на перегони міжнародних спостерігачів, адже лише міжнародна спільнота здатна вплинути на владу. Інакше, переконана І. Бекешкіна, у правлячої сили може виникнути спокуса отримати всю повноту влади. «Це загрожує перетворитися на стовп, де не тільки будуть обрубані всі гілки, а й буде зроблено все, щоб не виникли нові», —сказала вона.

Одначе народний депутат Юрій Ключковський не поділяє такого оптимізму експертів. Він не вважає, що дозвіл брати участь у перегонах партіям, зареєстрованим менше ніж за рік до виборів, це «колосальне досягнення української демократії». «Це лише маленький відступ від грубого порушення засад місцевої демократії, який було зроблено у липні. Це не позитив. Це значно погіршує ситуацію, бо всіх обдурили. Спочатку змусили грати за одними правилами, а потім, в останній момент, їх змінили,— сказав він. — Це підступ, це нечесна гра з боку влади». Загалом, народний депутат не бачить у цьому законі бодай щось позитивне.

Не поділяє парламентарій і думки експертів, що у деяких регіонах відбуватиметься запекла боротьба. Як приклад він навів Львівську область. Там, за словами Ю. Ключковського, обласний осередок «Батьківщини» очолює народний депутат Іван Денькович, який увійшов до коаліції. Але «спроба «Батьківщини» поміняти голову наштовхнулася на протидію Управління юстиції, потім суд заборонив управлінню брати до відома зміни у складі керівних органів обласної організації партії». То звідки візьметься запекла боротьба, поцікавився він. Загалом, депутат упевнений: абсолютно однозначний результат виборів можна передбачити вже сьогодні.

Не вважає панацеєю парламентарій і присутність міжнародних спостерігачів. «Що з того, що міжнародні спостерігачі працювали на президентських виборах, якщо вони й десятої частини порушень, які були, щоправда, з боку обох кандидатів, не помітили і вважали, що вибори відбулися демократично і чесно. Якщо немає конфлікту, вони вважають, що все добре. А конфлікту не буде, бо все відбуватиметься у межах закону, — сказав він. — Адже із закону виключено всі норми, об які можна було спіткнутися, фальсифікуючи вибори. Знімаються будь-які запобіжники для фальсифікації. І тому все відбуватиметься у межах закону. Будь-яке оскарження не дасть і найменшого результату». Протидіяти цьому, переконаний Ю. Ключковський, може лише консолідація основних суб’єктів виборчого процесу навколо забезпечення чесних виборів.