Завдяки Горбаківському водозабору, що в Гощанському районі на Рівненщині, рівняни цілодобово мають воду. А от мешканці сіл Подоляни і Мнишин цього району у своїх колодязях на 10—20 кругів уже давно не мають води. Понад те, через зменшення рівня підземних вод на окремих ділянках місцевого лугу утворилися величезні воронки. Бувало, навіть корови у ті провалля падали. Потріскалися й хати. А ще через зменшення рівня підземних вод не плодоносять дерева, повністю висохло озеро біля села Подоляни, а річку Горинь тепер можна перейти вбрід.

Немає обіцяних пільг і лічильників

Раніше за те, що населені пункти Гощанського і Здолбунівського районів забезпечують водою рівнян, Рівненська обласна рада вирішила з них плати за воду не брати. Подолянців і мнишинців теж зарахували до пільговиків. Однак із прийняттям Національною комісією, яка здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг, нових тарифів на водопостачання з 1 липня цього року вони мають платити за воду на загальних підставах. Це обурило людей. Адже пільги, які були передбачені для них раніше, вони вважають компенсацією за незручності.

Два місяці тому, щоб якось розв’язати проблему, при Рівненській обласній раді було створено робочу групу, яка вивчила ситуацію і рекомендувала сесії облради проголосувати за виділення 736,6 тисячі гривень з обласного бюджету для закупівлі 2422 лічильників води людям, які потрапили у зону депресивної воронки. Є у цьому переліку і села Подоляни та Мнишин. Роботи зі встановлення лічильників води за власний кошт терміново мав виконати «Рівнеоблводоканал», передусім у будинках, де мешкають багатодітні та соціально незахищені сім’ї.

Однак лічильників досі ніхто не встановив, а квитанції за воду вже надійшли в кожну домівку. Причому в квитанціях зазначені й ті, хто давно помер, а також чоловіки, які беруть участь в АТО на сході України.

У селі потріскалися хати

Майже кожна хата в Мнишині має тріщини. Пояснюють люди це зменшенням рівня підземних вод. Анатолій Поліщук показує свій просторий будинок (на знімку внизу). Хаті 30 років, а вона вже повністю потріскалася.

Борис Месь (на знімку вгорі) запрошує подивитися колодязь його тещі Ганни Прищепи, який має 20 кругів. Там — ані краплі води. Така ж ситуація й у решти мнишинців. Людям уже й складно пригадати, у кого останнього була вода в колодязі. Бо ж відтоді минуло більше десяти років.

— Село перебуває в зоні екологічного лиха, — каже депутат Горбаківської сільради Ольга Жук (до цієї сільради входять села Мнишин і Подоляни. — Авт.). — Боїмося, бо під нами порожня воронка. Різниця між землею і рівнем вод сягає восьми метрів! В один день село може провалитися під землю. Неодноразово падали корови у провалля, худоба ламає ноги.

Петро Рябушин, який раніше працював у «Рівнеоблводоканалі», пояснює ситуацію:

— Горбаківський водогін працює уже тридцять років. Свердловини для забору води розміщені у Мнишині. Спочатку брали по 49 тисяч кубометрів води, а потім і по 70, 80 і навіть 90. Часто через це проривало труби. На полях утворювалися цілі озера. З приходом на посаду керівника «Рівнеоблводоканалу» Володимира Хомка ситуація поліпшилася. Він реорганізував водозабір за німецькою технологією. Щоб на території населених пунктів, які прилягають до водозабору, не утворювалися депресивні воронки, обіцяли побудувати шість гребель, спромоглися звести лише одну, поблизу Воскодавів, бо Володимира Хомка обрали міським головою Рівного.

Горбаківський сільський голова Володимир Бойко вже не вперше вислуховує на сході сіл невдоволення людей (на знімку), які не хочуть платити за новими цінами і готові до акцій протесту. Тому підготував звернення до керівників області з цього питання, під яким люди поставили свої підписи, вкотре повіривши, що влада до них дослухається.

Рівненська область.

 

 

 

 

Фото Надії АДАМЧУК.