Влада вирішила взятися за здоров’я громадян. У Міністерстві охорони здоров’я оприлюднили наказ про введення обов’язкових щорічних медоглядів. Нині документ перебуває на реєстрації в Мін’юсті. Якщо ніяких проблем не виникне, уже з 2011 року ми з вами відвідуватимемо людей у білих халатах якнайменше раз на рік в обов’язковому порядку. Це, переконують у Міністерстві охорони здоров’я, допоможе запобігти розвитку багатьох хвороб і зберегти життя українців. От тільки в тому, що в нашій країні зможуть грамотно це медобстеження організувати, багато хто сумнівається. Мовляв, чи знайдуться в державі необхідні сила, техніка й фінанси (за попередніми підрахунками деяких експертів, диспансеризація обійдеться приблизно в 6 млрд. грн.) — питання. І ця блага ідея може обернутися черговою статтею додаткового заробітку нечистих на руку.

Плани про введення обов’язкової диспансеризації українців — не нові. Колишній міністр охорони здоров’я Василь Князевич навіть пропонував карати тих, хто проходити медогляд відмовляється (обмежувати кредитування, страхування й працевлаштування). Тепер же нікого «штрафувати» не збираються. Медики закликають громадян бути свідомими. Мовляв, кожний повинен розуміти, що здоров’я в нього одне.
— Від того, що люди не приходять на диспансеризацію — більше помирають. Пізно діагностуються захворювання, які можна було полікувати й залишити людину здоровою і працюючою. Я це знаю з особистого досвіду. У нас, приміром, на роботі обов’язкова програма — огляд усіх співробітників. І, однак, щороку ми виявляємо нові захворювання, у тому числі й дуже серйозні, — розповідає «Голосу України» заступник головного лікаря з лікувальної роботи Національного інституту хірургії й трансплантології імені О. О. Шалімова Тетяна Стадільна.
Важливу місію поклали на дільничних лікарів. Передбачається, що саме вони плануватимуть медогляди громадян, що живуть на території, «закріпленій» за поліклінікою. Жителів далеких сіл оглядатимуть виїзні бригади. До слова, прості українці заплановане нововведення сприйняли двояко. Мовляв, це все правильно, але може виявитися дуже незручно.
— У самої руки ніяк не доходять собою зайнятися. Так що я обов’язково на медогляди ходитиму. Інша справа, що на цей час, швидше за все, треба буде у відпустку йти. Адже знаючи наші черги в поліклініках, пройти всіх лікарів за день навряд чи вдасться. От якби лікар кожного на конкретний час записував, — каже киянка Ніна Василівна.
А столичний підприємець Олександр переконаний: навіть якщо норму про обов’язкову диспансеризацію введуть, це нічого не змінить. Кому буде треба, усі необхідні довідки одержить і без огляду лікарів.
— Особистий досвід. Перед школою синові пішов брати довідку. Прийшли, побачили під кабінетами аншлаг, у тім числі з сопливими дітьми, котрі і пчихають, розвернулися й пішли. Там такий «вірусообмін» був, що не дай Боже. А довідку потім іншими каналами діставали. Думаю, приблизно так само вирішуватиму й проблему зі своїми довідками в майбутньому.
У тому, що наша медицина не «грішить» швидкістю, зізнаються й самі медики. Але це, мовляв, не означає, що своє здоров’я потрібно пускати на самоплив. «Так, тут є певні недоробки. Але, як кажуть, відкуповуватися від медоглядів нерозумно. Треба проводити профілактичну роботу в цьому напрямку, пояснювати, що диспансеризація — життєво необхідна», — зазначає Т. Стадільна.
До речі, у документі також зазначено: керівники медзакладів розробляють «графік роботи лікарів, молодших фахівців, лікувально-діагностичних служб із метою забезпечення проведення диспансерних оглядів у прийнятний для працюючих час із використанням часу ввечері й у вихідні».
До «огляду» готуй (згідно із проектом наказу «Про диспансеризацію населення», опублікованим на сайті Міністерства охорони здоров’я)
Збір анамнестичних даних (історія ваших хвороб)
Вимір зросту, ваги, артеріального тиску
Пальпація молочних залоз і з 18 років раз на три роки гінекологічний огляд жінокВимір гостроти слуху й зору
Аналіз крові, сечі (на білок)
ЕКГ (з 15 років щорічно)
Рентгенологічне обстеження органів грудної клітини — 1 раз в 2 роки
Пневмотахометрія
Огляд дільничного лікаря й огляд лікарями-спеціалістами з показань
З 30 років пальцеве дослідження прямої кишки
Після 40 років: вимір внутрішньоочного тиску; мамографія жінкам (1 раз у 2 роки) і УЗД простати чоловікам (1 раз у 2 роки).