Вечірнє засідання 9 вересня

Свою роботу народні обранці продовжили розглядом проектів законів у другому читанні. Насамперед заслухали голову Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Валерія Сушкевича. Він поінформував про суть проекту змін до закону про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, які стосуються страхового стажу. Ініціатори цієї законодавчої ініціативи ставили мету врегулювати питання перерахунку пенсій працюючим пенсіонерам. Однак законопроект не знайшов підтримки в залі. Така ж доля спіткала і проект змін до закону про реабілітацію жертв політичних репресій, що стосувалися статусу осіб, які в дитинстві потерпіли від політичних репресій, та низку інших документів від опозиції. Натомість парламентарії ухвалили в цілому проекти змін щодо факторингу та обігу векселів.
Пізніше депутати за скороченою процедурою розглянули постанову про присудження щорічної премії Верховної Ради педагогічним працівникам загальноосвітніх, професійно-технічних, дошкільних та позашкільних навчальних закладів. За неї проголосувало 250 народних обранців, тож 30 найкращих педагогів зможуть отримати заслужені нагороди вже до Дня працівника освіти.
Парламентарії заслухали інформацію про зміни до закону про державне регулювання виробництва і реалізації цукру, які стосуються формування сприятливої інвестиційної, кредитної, податкової та митної політики. Від профільного комітету його доповіла Марина Перестенко. Враховуючи суттєві зауваження до законопроекту, наголосила вона, тільки нова редакція має право на розгляд цього питання. Тож комітет, враховуючи гостру ситуацію, що склалася в цукровій галузі, запропонував повернути документ на доопрацювання або, в разі потреби, направити в Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин для підготовки на повторне перше читання з урахуванням зауважень та пропозицій науково-експертного управління. Парламентарії рішення комітету підтримали.
Після палкої полеміки головуючий на засіданні Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк поставив на голосування пропозицію про прийняття за основу в першому читанні проекту змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення прав громадян на безоплатну приватизацію земельних ділянок. Документ набрав лише 17 голосів, однак вирішено направити його на доопрацювання автору.
Затим розглядався проект змін до деяких законодавчих актів, які регламентують охорону культурної спадщини. Документ отримав зауваження від Президента, які при підготовці до другого читання враховано. Тож його ухвалили 248 голосами. Так само, як і відкориговані главою держави зміни до закону про пріоритетні напрями розвитку науки і техніки. У цілому прийнято проект змін до закону про Кабінет Міністрів щодо заснування премій та стипендій за визначні заслуги в окремих галузях громадської діяльності. Проголосували депутати й за інші зміни до цього ж документу, якими врегульовується порядок призову військовозобов’язаних на навчальні збори. Крім того, депутати визнали таким, що втратив чинність, закон про промислово-фінансові групи. У четвер у першому читанні ухвалили проект закону, яким посилюється відповідальність за втручання в діяльність залізничного транспорту.