Ранкове засідання 10 вересня
Народні депутати з фракції «БЮТ-Батьківщина» знову заблокували трибуну Верховної Ради, президію та урядову ложу. Поруч із ними та своїми робочими місцями вони встановили національні прапори. Так само, як і в попередні дні, в сесійній залі було вивішено плакати «Збільшення пенсійного віку — злочин проти людей!», «Стоп комунальному та газовому свавіллю!».
Коли о 10 годині в залі не з’явився Голова Верховної Ради Володимир Литвин, стало зрозуміло, що пленарного засідання не буде. Підтвердження цим підозрам журналісти отримали під час брифінгів народних депутатів.
Так, перший заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов повідомив, що справжня причина блокування — не допустити звіт тимчасової слідчої комісії з питань з’ясування обставин використання бюджетних коштів керівництвом Державного комітету з державного матеріального резерву, який у порядку денному стоїть першим. «Ви знаєте, що Рахункова палата після своєї перевірки дала висновок, що було розкрадено декілька мільярдів, отож було створено ТСК. І вона мала сьогодні звітувати», — зауважив депутат. Він наголосив, що «ця політична бутафорія може закінчитися лише одним — зміною керівництва фракції, як у Київраді». «Я відчуваю, що й тут назріває кадровий вибух», — сказав Михайло Чечетов. Водночас він додав, що регіонали в ці справи не втручаються. Але так чи інакше це відбудеться.
Утім, лідер фракції «БЮТ-Батьківщина» Іван Кириленко відкинув звинувачення регіонала у блокуванні звіту ТСК. За його словами, вимоги фракції залишаються попередніми. По-перше, скасування необгрунтованого підвищення цін на газ, яке вже відбулося з 1 серпня, та мораторій на підвищення цін на житлово-комунальні послуги. По-друге, мораторій на підвищення пенсійного віку для жінок. По-третє, податкові канікули для малого бізнесу і, насамкінець, врегулювання проблем із рішенням Стокгольмського арбітражу щодо відшкодування коштів «Росукренерго». Будь-які інші звинувачення, наголосив бютівець, ми відкидаємо, як інсинуацію. Він запевнив, що фракція налаштована рішуче відстоювати ці чотири позиції. «Ми не хочемо, щоб температура в цьому відношенні зростала до тієї межі, після якої соціальний вибух неминучий. Тому унеможливити всі ці речі можна, ухваливши відповідні рішення», — зауважив він.
Попри блокування сесії журналісти одержали змогу почути деякі факти зі звіту тимчасової слідчої комісії. Їх під час брифінгу озвучив голова комісії Володимир Олійник. За його словами, перевірками ГоловКРУ було охоплено всі підприємства, які забезпечують зберігання матеріальних цінностей. А саме: 711 підприємств — відповідальних зберігачів державно-матеріального резерву та 940 підприємств — відповідальних зберігачів мобілізаційного резерву. «Перевіркою ГоловКРУ встановлено безповоротну втрату державних запасів на суму 2,4 млрд. грн. у цінах за обліковими даними Держкомрезерву, а в перерахунку на сьогоднішні ціни втрати становлять 7 млрд. грн», — сказав він. При цьому, додав В. Олійник, у 547 підприємств-зберігачів не підтверджено наявності матеріальних цінностей. За даними ГоловКРУ, державі завдано додаткових збитків через неефективне управління фінансами та матеріальними ресурсами Держрезерву на суму 4,2 млрд. грн. «Це значить, що там не просто крали, а дерибанили», — наголосив депутат.
Діяти так, як діє «обмежена опозиція», не можна, вважає лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов. Бо це заважає розвиткові держави, шкодить їй і впливає на імідж країни. «Врешті-решт, ми цього не дозволимо», — наголосив він. За словами регіонала, протягом наступного тижня буде вжито низку заходів, з допомогою яких роботу Верховної Ради буде розблоковано. Парламент працюватиме конструктивно й у відведені Конституцією та законами терміни ми ухвалимо всі основні документи, які визначені невідкладними. У тому числі й Податковий кодекс та державний бюджет на 2011 рік. «Держава і Верховна Рада не можуть бути заручниками однієї людини, тим більше, якщо ця людина вже нині діє не зовсім адекватно. Тому ми в рамках закону вживатимемо заходи для того, щоб Верховна Рада працювала», — наголосив лідер фракції ПР. Однак Олександр Єфремов не уточнив, які саме заходи вони вживатимуть.
Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.