Торік виконавчий комітет Світловодської міської ради прийняв рішення «Про проведення оптимізації видатків на утримання галузі освіти з метою підготовки до нового 2009/2010 навчального року». Одним із заходів було зменшення на одну третину розміру заробітної плати освітянам, не задіяним у навчально-виховному процесі в період канікул.
А тим часом постановою Кабінету Міністрів від 11 листопада 2009 року за № 1188 такі дії були заборонені, на що обурені освітяни і звертали увагу міської влади.
Однак у Світловодську вказівку уряду до уваги не взяли. 
Коли після тривалого протистояння ситуація, врешті, зайшла у глухий кут, тоді заговорили про страйк. І це напередодні навчального року!
Звісно, такий поворот стривожив обласну владу. Голова облдержадміністрації Сергій Ларін своїм розпорядженням створив робочу групу на чолі із заступником з гуманітарних питань Людмилою Давиденко, яка виїхала до Світловодська.
Ларін також звернувся до прокурора області з проханням дати правову оцінку діям світловодського керівництва.
Робоча група облдержадміністрації запропонувала два варіанти: або міська влада самостійно приймає рішення про виплату недоплаченої в 2009-му заробітної плати, або їй доведеться робити це в примусовому порядку за рішеннями судів. При цьому з бюджету доведеться заплатити ще й судові витрати.
Виконавчий комітет Світловодської міської ради скасував своє рішення і постановив провести перерахунок заробітної плати освітянам за час канікул з 2 по 23 листопада 2009 року. Частину коштів уже виплатили, але повністю розрахуватися можна буде лише після коригування міського бюджету за підсумками дев’яти місяців.
Відверто кажучи, здивував у цій ситуації начальник управління освіти міста Геннадій Френкель, до якого я звернулася за коментарем. У телефонній розмові він запевняв, що виступав за виплату ще торік і кошти, виявляється, для цього були...
 
Кіровоградська область.