Пріоритетною турботою місцевої влади начальник управління освіти міської ради Валентина Кияшко вважає розвиток дошкільного виховання.

— У Луганську в цьому напрямі працюють дитячі садки, підготовчі курси при школах, групи короткочасного перебування в дитсадках, — зазначила керівник. — Крім того, функціонує багато приватних шкіл раннього розвитку дитини й патронажних служб, які також готують дітей до першого класу.

В обласному центрі розроблено проект розвитку дошкільної освіти, але для його впровадження необхідна загальнонаціональна програма, в якій буде зазначено основні критерії для оцінки готовності дитини до школи. Тестування першокласників має проводити тільки психолог.

Валентина Кияшко назвала актуальною реорганізацію окремих навчальних закладів. У місті деякі школи напівпорожні й розташовані в одному кварталі. Реорганізація, пояснює керівник, — це не скорочення ЗОШ, а оптимізація процесу для збереження повноцінної системи, яка якісно функціонує. В одинадцятирічках дітей навчають лише чотири відсотки молодих фахівців, а вчителів пенсійного віку 16,7 відсотка.

— Тому ми створюємо кадровий резерв, до якого ввійдуть кращі вчителі, справжні професіонали своєї справи, — зазначає начальник управління.

 

Луганськ.