На початку вересня в Харкові проведено низку заходів, присвячених 75-річчю першого в світі дитячого палацу — Харківського обласного палацу дитячої та юнацької творчості. 
Від початку до сьогодні палац — це унікальна установа, створена для забезпечення розвитку дитячої творчості і особистості. Щорічно в цьому винятково творчому світі опиняються не менше 5 тисяч дітей, і поруч із ними — досвідчені педагоги. До послуг вихованців — фольклорна, вокальна і циркова студії, ляльковий театр і туристична секція, безліч технічних і художніх гуртків, відділ Малої академії наук. При палаці працює обласна рада старшокласників. Славну історію палацу висвітлює прекрасний музей.
З палацом пов’язані імена багатьох славних представників вітчизняної (і не тільки) культури і науки. Це письменник М. Трублаїні, поет М. Кульчицький, народний артист Росії О. Єрмаков, кінорежисер В. Фокін, заслужений артист України Є. Плаксін, художній керівник театру «Люди та ляльки» (Ізраїль) Л. Хаіт та багато інших. З історією палацу і вітчизняної освіти пов’язане життя Петра Слоніма, який протягом 50 років, з часу заснування, очолював державу дитячих мрій.
Харківський палац піонерів, як за звичкою називають його, за свою історію тричі змінював адресу. Зараз він — на вулиці Сумській. А далекої осені 1935-го Палац піонерів та жовтенят розмістився на площі Тевелєва, у величній будівлі Всеукраїнського центрального виконавчого комітету — після переїзду українського уряду з Харкова до Києва. У 232 кімнатах палацу діти отримали численні майстерні, оснащені лабораторії, художні студії і класи, спортивні зали; на них чекали зимовий сад, кімната казок, ляльковий театр, клуб юних полярників і багато іншого. Це був елітний заклад! Потрапити сюди можна було лише за рекомендацією педрад шкіл.
Перший Палац піонерів — сторінка в історії країни. З ним пов’язано чимало технічних та інших новацій. Саме тут уперше в СРСР застосували автоматичні двері. А в 1935 р., після багатьох років забуття прекрасної різдвяної традиції, було відроджено новорічне свято. Батьками першої «радянської ялинки» стали працівники палацу і тодішній перший секретар Харківського обкому партії П. Постишев — один із керівників міста і... організаторів голодомору 1932—1933 рр. в Україні. Тоді, в суворі 30-ті, він розпорядився звільнити палац від плати за світло, воду, дрова...
В роки німецької окупації палац було зруйновано. Світлина його руїн стала одним зі звинувачувальних документів на Нюрнберзькому процесі.
Плине час. Змінюється все, та залишається незмінним прагнення дитини створити світ гармонії. Харківський палац дитячої та юнацької творчості — його маленька, але діюча модель.
 
Харків.