У театрі імені Франка починається сезон несподіванок

Через кілька днів столичні франківці розпочнуть свій 91-й сезон. Відкриються «Украденим щастям», легендарною постановкою Сергія Данченка 1979 року. В ролях: Анна — Ірина Дорошенко, Михайло — Володимир Нечипоренко, Микола — Богдан Ступка. Ця вистава йде дуже рідко, що лиш підігріває інтерес до неї публіки. Здається неймовірним, але вистави-легенди досі нема в повному телевізійному записі. Власне, сезон з цього й почнеться — телевізійники запишуть «Украдене щастя», а трохи згодом, з 1 жовтня, найпопулярніші вистави франківців ітимуть раз на місяць у прямій телетрансляції на Першому Національному каналі.

Звісно, публіку найбільше цікавлять прем’єри. Їх у перші дні нового сезону буде показано аж дві. Спочатку побачимо шекспірівську «Бурю» (постановка і сценографія Сергія Маслобойщикова, в ролях Олексій Богданович, Богдан Бенюк, Василь Баша, Олег Стальчук та інші). Наприкінці минулого сезону «Бурю» встигли зіграти лише двічі, й глядачі заінтриговані рідкісною нині неквапливою філософічністю постановки й розкішним набором масштабних акторських робіт.

Дуже яскравою обіцяє бути й інша прем’єра, яку покажуть уже 30 вересня. Це — «Грек Зорба» за знаменитим романом Нікоса Кандзакіса (постановка Віталія Малахова, в заголовній ролі — Анатолій Хостікоєв, вони з Малаховим також і автори інсценізації). Здавалось би, Хостікоєв-актор уже давно досяг тої вершини, вище якої важко піднятися. Та публіка й не вимагає «вище», вона любить те, що є. Але в цій виставі, як стало зрозуміло вже на одній з публічних репетицій, Анатолій Хостікоєв постає знову новим і несподіваним. Такого героя вже давно не бачила наша сцена. Він одночасно земний і небесний, він запросто розмовляє з Богом, у ньому вміщаються й козак, і дзен-буддист, і кожен з нас — з усім нашим забутим героїзмом. У виставі також зайняті Наталя Сумська, Володимир Абазопуло-старший, Юрій Сак, Олександр Новиченков. Останні двоє — випускники акторського курсу Богдана Ступки, всього їх у цьому сезоні на франківську сцену прийде семеро.

А тим часом у театрі репетирується ще одна екзотична вистава, прем’єру якої заплановано на грудень. Це — «Урус-шайтан, або Байка про Сірка, кошового отамана, шевальє Д’Артаньяна та турецького султана». П’єсу написав і сам ставить Ігор Афанасьєв, актор, режисер і драматург. На цій сцені в різний час він прославився постановками «Конотопської відьми», «Ревізора». Як видно з назви, нова п’єса — про Івана Сірка, того самого, що писав із запорожцями непристойного листа турецькому султанові і, як виявляється, дружив із самим Д’Артаньяном. Сірка — змалку до старості — у виставі гратимуть Богдан, Остап і Дмитро Ступки, а також наймолодший — трирічний Богдан, онук Богдана Сильвестровича. Вистава настільки густонаселена, що окремі артисти грають тут по кілька ролей. Ескізи костюмів належать Сергієві Якутовичу — тому самому, що працював з Юрієм Іллєнком у «Молитві за гетьмана Мазепу».

Одночасно на малій сцені готується вистава «Самотня леді» (п’єса вже згаданого Афанасьєва, постановка Петра Ільченка, в головній ролі — яскрава актриса славного старшого покоління Галина Яблонська).

Взагалі, перелік усього запланованого на сезон вражає. Олександр Білозуб ставитиме своєрідну любовну історію, створену ним на основі українських романсів. Андрій Приходько — драму Юджина О’Ніла «Місяць для пасинків долі». Юрій Кочевенко — «Фредерік, або Бульвар злочинів» Е. Е. Шмітта. Юрій Одинокий узявся за постановку «Гімну демократичної молоді» Сергія Жадана (інсценував книгу сам автор). Львівський режисер Володимир Кучинський зробить з франківцями нову сценічну версію «Злочину і кари» за Достоєвським. Нарешті, Юрій Розстальний на малій сцені поставить «Одержиму» Лесі Українки (в ролях Наталя Корпан, Оксана Батько, Остап Ступка, Дмитро Рибалевський).

А завтра, ще до початку сезону, франківці своєю виставою «Одруження» відкривають Чеховський театральний фестиваль у Ялті.

На знімку: сцена з вистави «Украдене щастя».

Фото з архіву театру.