Заради виставки художники перефарбували стіни у виставковому залі
Виставка художників творчої групи «Співдружність» відкрилася у виставковому залі Донецького обласного художнього музею. Тут близько шістдесяти робіт народного художника України Юрія Зорко, заслужених художників Геннадія Жукова, Бориса Єрьоміна, Володимира Теличка, а також члена Національної спілки художників Валентини Теличко. Більша частина творів народжувалася на пленерах («пленер» у перекладі з французької — «на свіжому повітрі») у мальовничих куточках Донеччини, Чернігівщини, Слобожанщини, Криму.
«Наша творча група сформувалася близько трьох років тому й відтоді провела дві виставки в Києві. Було шкода, що більшість земляків експозицію не бачили, тому вирішили показати свою творчість у Донецьку, — розповів художник Борис Єрьомін. — Нам комфортно працювати разом, нас об’єднує любов до повітря, до природи, під час пленерів панують творчий настрій, взаємоповага. У групі є ті, кому і за шістдесят, і за сімдесят, але вони дадуть фору молодим за працездатністю, за ставленням до мистецтва». Художник пригадав, що коли вперше його колеги потрапили до виставкового залу, то... вирішили перефарбувати стіни, щоб картини отримали гідний фон.
За словами заступника директора художнього музею Марини Третьякової, представлені роботи створено переважно протягом останніх двох років: «Праця, подорож, спілкування на пленері дають те дивне відчуття відкриття чогось нового, що дарує природа. Ця виставка — свято спілкування з природою...».
Експозиція об’єднала художників із різною манерою письма та різним баченням навколишнього світу. Організатори підкреслюють, що членів групи «Співдружність» об’єднує любов до природи, до непоміченої краси сільських пейзажів, прагнення створити мальовничий літопис рідної землі, сум за українськими селами, які зникають у міській суєті. Роботи сповнені гармонії фарб і звуків, світла та радості, налаштовують на елегійні роздуми. У кожному творі відчувається натхнення майстра, його бажання передати чудові миттєвості життя, вловити колір, легкість, прозорість повітря, мінливий стан природи.
«Найбільше вразило те, що сьогодні я побачила зовсім інших художників, — зізналася директор Донецького міського будинку працівників культури Майя Калініченко. — Ця виставка — як вище призначення кожному з нас. Не знала, що Борис Єрьомін може писати такі натюрморти. Яка ніжність, який дивний стан душі! Зовсім новим побачила Юрія Зорко. Виставка може дати багато інформації кожному глядачеві».
Голова Донецької обласної організації Спілки художників Олександр Скорих мріє, щоб твори донецьких майстрів побачили мешканці Західної України: «Ми хочемо привезти львівську виставку, а свою відправити туди. У Донецьку біля монумента «Твоїм визволителям, Донбасе» будується виставковий зал. До кінця 2011 року планується завершити цей комплекс. Ми внесли свої пропозиції із приводу оформлення, освітлення. Сподіваюся, що тоді приймемо загальноукраїнську виставку художників».
Фото автора.