Ми живемо у світі невидимих мікробів, які оточують нас, живуть усередині нас і без яких життя на Землі неможливе. Нормальну мікрофлору людини вважають ще одним органом, що у вигляді біологічно активної плівки обволікає слизові оболонки порожнистих органів і шкіру людини. Цей специфічний додатковий орган живить, очищає й захищає наш організм. 
При його ушкодженні виникає дисбіоз (дисбактеріоз), ускладнення якого призводить до розвитку багатьох інших серйозних захворювань. Для відновлення нормальної мікрофлори та профілактики дисбіозів використовуються пробіотики, асортимент яких на фармацевтичному ринку України неухильно зростає, в основному за рахунок препаратів закордонного виготовлення.
Групою українських учених розроблено унікальну серію мультипробіотиків останнього покоління «СимбітерТ » і «АпібактТ», що не має світових аналогів за клінічною ефективністю та безпекою. Цього року робота «Біологічні технології створення пробіотиків нового покоління і їхнє використання в мікробіології й медицині» висунута на здобуття Державної премії України в галузі науки й техніки.
Мультипробіотики серії «СимбітерТ» являють собою живу суспензію пробіотичних бактерій з різною концентрацією клітин залежно від виду мультипробіотика. Мультипробіотики серії «АпібактТ» додатково посилені терапевтичною, іммуномодулюючою і антимікробною дією прополісу.
Мультипробіотики показали високу клінічну ефективність і знайшли раціональне застосування як загальнозміцнюючий засіб, так і компонента комплексної терапії низки інфекційних і соматичних захворювань, пов’язаних з порушеннями нормальної мікрофлори.
Достоїнством мультипробіотиків, які позитивно діють як на організм у цілому, так на окремі органи й системи, є безпека для людини будь-якого віку, відсутність побічних явищ і звикання за тривалого вживання, оздоровлення без застосування сильнодіючих лікарських засобів.
Пріоритетні роботи, виконані українськими вченими, дали змогу реалізувати завдання забезпечення медицини ефективними мультипробіотиками, що сприяють формуванню, підтримці й відновленню здорової мікробної екосистеми на всіх стадіях онтогенезу людини: від народження до старості. Важливо, що створені вітчизняними вченими препарати з доведеною ефективністю виробляються в Україні й доступні всім верствам населення.
Сергій ГОРДІЄНКО, кандидат медичних наук.