Ранкове засідання 9 вересня
Уранці Голова Верховної Ради Володимир Литвин закрив засідання, яке в середу через блокування трибуни офіційно завершити не було змоги. Хоча атмосфера у сесійній залі порівняно з минулим днем не особливо змінилася (плакати прибрали, але біля президії і трибуни представники БЮТ тримали блокаду), глава парламенту у четвер ранкове засідання все-таки відкрив. Тож депутати змогли працювати, виступаючи зі своїх місць. Слово з трибуни тримали лише кілька бютівців. Зокрема, коли народний депутат Олег Ляшко звертався до своїх колег із закликом відмовитися від питань, передбачених порядком денним на користь проекту про внесення мораторію на підвищення цін, за його плечима розгорнули плакат: «Погіршення життя вже сьогодні». Взагалі, вчора опозиція прикріпила до стіни лише цей транспарант, рештою — накрили свої пусті місця у залі.
Незважаючи на те, що трибуна залишалася заблокованою, народні обранці приступили до розгляду низки проектів постанов про призначення парламентських слухань. З огляду на те, що у плані роботи депутатів уже сформовано графік проведення слухань мало не до кінця року, всі чотири постанови вчора було провалено. Однак про проблеми суспільної моралі, дотримання прав людини у діяльності органів внутрішніх справ, розбудови інформаційного суспільства і забезпечення рівних можливостей жінок і чоловіків парламентарії зможуть детально дізнатися на комітетських слуханнях із залученням громадськості.
На прохання народного депутата Павла Унгуряна, який вчора не зміг бути присутнім у залі, парламентарії відклали голосування за постанову про утворення тимчасової слідчої комісії з питань розслідування обставин та з’ясування причин неналежного виконання міжнародних угод між Україною і Республікою Молдова про державний кордон щодо передачі земельних ділянок у районі населених пунктів Паланка та Джурджулешти. За пропозицією Адама Мартинюка також перенесено на пізніше, до з’ясування окремих обставин, питання про зняття з посади голови Комітету з питань податкової та митної політики Сергія Терьохіна. Цікаво, що за це питання проголосували майже всі коаліціянти і лише 18 представників БЮТу.
Затим депутати приступили до голосування за проекти законів, підготовлених до другого читання. Так, учора ухвалено в цілому зміни до Закону «Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівничої галузі та житлового будівництва» (№ 6687). Щоправда, з першого голосування документ набрав лише 210 голосів, та після додаткового обговорення і уточнення термінів дії закону (до 12 місяців з дня ухвалення) його прийняли 274 голосами. Натомість проект закону «Про особливості передачі в оренду та концесію об’єктів централізованого водо-, теплопостачання і водовідведення, що перебувають у комунальній власності», повернули на повторне друге читання за скороченою процедурою.
Тоді фракції БЮТ і «НУ—НС» оголосили про необхідність перерви для виголошення заяви. Керівник БЮТ Іван Кириленко звернув увагу колег-депутатів на те, що ЗМІ рясніють повідомленнями, що ціни невпинно зростають. Зокрема, він наголошував на публікації у «Голосі України» матеріалу В’ячеслава Воронкова, в якому розповідається про те, як протягом одного дня на півдні країни цінники у крамницях змінювалися тричі. З огляду на це, на думку Івана Кириленка, питання, які вчора розглядали у сесійній залі, неактуальні і маловажливі. «Рано чи пізно, ці проблеми (підвищення цін. — Авт.) все одно доведеться вирішувати уряду чи нам, — сказав він. — То краще не допускати температури у суспільстві, яка потім може зашкалити». «Ми не хочемо вдаватися до засобів, які ганьбитимуть Україну, — продовжив керівник фракції. — І на знак протесту покидаємо цей зал, залишаючи тут свої гасла, свої душі. Ми закликаємо: схаменіться! Приймімо рішення, яке буде конструктивним!» У відповідь Адам Мартинюк наголосив, що опозиція мала змогу розглядати свої законопроекти у середу, але не захотіла цього робити. Тоді більшість бютівців покинули сесійну залу. А ті, хто залишився, приступили до розгляду проекту закону «Про бурштин». Його ухвалили в цілому. Після перерви депутати проголосували за призначення та обрання суддів.
Тоді депутати розглянули ще кілька проектів законів у другому читанні. Так, зокрема, вони відхилили проект змін до закону про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам, який передбачає підтримку особам, котрі постійно доглядають дітей-інвалідів. За словами голови Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Валерія Сушкевича, в першому читанні за документ проголосувало більше трьох сотень обранців, до нього надійшло небагато поправок, більшість яких урахували, однак учора допомогти родинам з дітьми, які потребують особливого догляду, зголосилося лише 55 народних депутатів.
Наостанок народні депутати ухвалили в цілому проект закону про скорочення заборгованості перед Пенсійним фондом вугледобувних та підприємств, які мають стратегічне значення, і відновлення пенсійних прав їхніх працівників.
Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.