Про це глава парламенту заявив учора, виступаючи на засіданні Ради регіонів.
Одним з таких рішень, за словами керівника українського парламенту, має стати ухвалення державного бюджету на наступний рік, «який був би виконуваним та реальним, а головне — дав би перспективу країні».
Не менш важливим, на думку В. Литвина, має стати ухвалення Податкового кодексу. До того ж, зауважив він, з набуттям цим документом чинності потрібно виправити ситуацію, за якої в законах про державний бюджет містилися норми щодо оподаткування. Неприпустимим є і внесення до закону про держбюджет норм, якими зупиняється дія деяких положень законодавчих актів, які мають переважно соціальне спрямування і стосуються надання пільг, компенсацій та гарантій громадянам, вважає Голова Верховної Ради. Він нагадав, що подібне відбувалося з 1995-го по 2008 рік та у 2010 році. «З огляду на це треба розчистити законодавство та припинити цю негативну практику», — наголосив В. Литвин.
Він також звернув увагу на те, що останнім часом законами про державний бюджет Кабінет Міністрів України наділявся додатковими повноваженнями, не передбаченими Конституцією та Бюджетним кодексом України. «Цьому треба запобігти при розробці та прийнятті закону про державний бюджет на наступний рік», — зауважив В. Литвин, висловивши сподівання, що цього року вдасться також уникнути традиційного порушення вимог і термінів розгляду та прийняття основного фінансового документа країни, яке відбувалося протягом останніх років.
«З огляду на ті реформи, які проголошені Президентом України, 2011 рік буде критично важливим. Він має позначити радикальний перелом у розвитку країни», — підсумував керівник парламенту.
Прес-служба Верховної Ради України.
На знімку: Голова Верховної Ради України Володимир Литвин (праворуч) взяв участь у засіданні Ради регіонів (місто Буча Київської області) під головуванням Президента України Віктора Януковича, за участю Прем’єр-міністра Миколи Азарова (ліворуч).
Фото Михайла МАРКІВА (прес-служба Президента України).