Але кардинальних змін в уряді не буде
Завтра стартують місцеві вибори. А політологи продовжують дискутувати стосовно їхнього впливу на діяльність парламенту та кадрових змін в уряді.
Вибори. Так, медіа-технолог піар-групи Polіttech Ярослав Макітра в інтерв’ю кореспондентові «Голосу України» розповів, що місцеві вибори навряд чи вплинуть на діяльність парламенту. Він вважає, що Верховна Рада до 31 жовтня буде інформаційною площадкою боротьби виборчих технологій, партій, які використовуватимуть трибуну для донесення своєї позиції. Закон про мораторій на підвищення цін, тарифів на комунальні послуги, який пропонує БЮТ, теж елемент передвиборних технологій. «Підвищення цін на хліб, газ, звичайно, вплине на рейтинги політичних сил. А місцеві вибори не викличуть інтересу у виборців, — переконаний Ярослав Макітра. — Тому можна спрогнозувати дуже низьку явку». Однак, на його переконання, активізується адмінресурс. Це дасть можливість політичним силам збільшити свої результати за рахунок «неприродного впливу» на виборчий процес.
А директор GMT Group Анатолій Луценко зазначив, що висока ціна на хліб — дуже великий успіх для країни, а підвищення ціни на газ і квартплати — крок необхідний. Проте це на руку опозиції.
Директор Київського інституту проблем управління імені Горшеніна Володимир Фесенко зазначив, що місцеві вибори вплинуть на ефективність роботи Верховної Ради. «Це вже відчувається. Але до місцевих виборів навряд чи ухвалюватимуться непопулярні рішення, пов`язані з внутрішньою політикою», — сказав він. За його словами, ціна на хліб не підвищиться до 31 жовтня. Бо в цьому не зацікавлені ні Президент, ні уряд. А підвищення ціни на газ негативно вплине на підтримку Партії регіонів. Однак рейтинги за сім тижнів, переконані експерти, ще неодноразово змінюватимуться. Залежно від дій влади і реакції на них опозиції.
Кадрові зміни. Щодо кадрових змін в уряді, то, на думку Ярослава Макітри, перші під загрозу потрапляють міністр оборони Михайло Єжель та віце-прем`єр-міністр Сергій Тігіпко. Відставка першого може бути ініційована Партією регіонів, а Тігіпко може піти сам, приміром, через нереалізацію реформ. За словами експерта, найкращі шанси замінити М. Єжеля на посаді міністра оборони має Олександр Кузьмук. А С. Тігіпко може залишити посаду, як і віце-прем`єр з гуманітарних питань В. Семиноженко. А його повноваження віддадуть першому віце-прем`єрові Андрію Клюєву.
Анатолій Луценко вважає, що кадрових перестановок не буде, а в уряді заповнять лише вакантні посади міністра з надзвичайних ситуацій та віце-прем`єра з гуманітарних питань.
Володимир Фесенко впевнений, що на двері можуть вказати міністрам оборони, транспорту і охорони здоров`я. «Насправді певні ризики відчуватимуть близько половини членів уряду. Але я не думаю, що Президент і прем`єр підуть на кардинальну зміну Кабінету Міністрів», — сказав політолог.