Голова Комітету в закордонних справах Верховної Ради України Олег Білорус зустрівся з делегацією Комітету з питань зовнішньої політики Фолькетінгу (парламенту) Королівства Данія. Про це «Голосу України» повідомили в інформаційному управлінні апарату Верховної Ради. З української сторони участь у зустрічі взяли також перший заступник голови Комітету в закордонних справах, член українсько-данської міжпарламентської групи дружби Тарас Чорновіл та заступник голови комітету Леонід Кожара. Данську делегацію очолювала голова Комітету з питань зовнішньої політики Єва К’єр Хансен. У зустрічі також взяли участь Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Данія в Україні Мікаель Борг-Хансен та колишній міністр закордонних справ Королівства Данія Могенс Люккетофт.
Під час зустрічі обговорювалися питання щодо важливості європейської перспективи для України і необхідності збереження політики відкритих дверей ЄС. Йшлося також про проблеми стосовно отримання Україною Плану дій щодо членства в НАТО й можливості вступу України до цієї організації, а також участі нашої країни в системі європейської безпеки. Окрім того, увага акцентувалася на питаннях енергетичної безпеки та диверсифікації енергетичних джерел, проблемах регіональної глобальної безпеки, боротьби з корупцією, питаннях свободи слова тощо.
Голова Комітету в закордонних справах О. Білорус, вітаючи данських колег, наголосив на тому, що між Україною і Королівством Данія «існують традиційно гарні стосунки, які підтримуються, зокрема, на рівні президентів і урядів». Однак, О. Білорус зазначив, що найдинамічніше розвиваються відносини між двома країнами на рівні парламентів. Він поінформував членів делегації щодо проведеної роботи в напрямку створення депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Королівством Данія, і наголосив, що до складу цього депутатського об’єднання входять представники всіх політичних партій. «Така практика роботи є пріоритетним напрямком для українського парламенту», — зазначив О. Білорус.
Голова Комітету з питань зовнішньої політики парламенту Королівства Данія підкреслила важливість нинішнього візиту делегації до України та висловила сподівання, що він сприятиме активізації двосторонньої співпраці на всіх рівнях. Зокрема, Єва К’єр Хансен акцентувала увагу на питаннях розвитку двосторонніх відносин та перспективах співпраці, спрямованих на підтримку та розвиток міжпарламентського діалогу України та Королівства Данія. Є. Хансен зазначила, що існує високий рівень взаєморозуміння та взаємодії, взаємної підтримки, «збіг оцінок і підходів до подій у світі, достатньо динамічний розвиток співпраці в політичній, торговельно-економічній, військово-політичній, гуманітарній та інших сферах». Проте, сказала вона, у Фолькетінгу відсутня практика утворення груп дружби, а данські парламентарії надають перевагу розвитку міжпарламентської співпраці на рівні відповідних комітетів та в рамках міжпарламентських форумів.