Національне космічне агентство України (НКАУ) цього року профінансовано на 99 відсотків. Про це повідомив на засіданні «круглого стола» у рамках підготовки виставки «Авіасвіт-21» радник генерального директора НКАУ Едуард Кузнецов. Він нагадав, що в бюджеті було передбачено для агентства 110,5 млн. гривень.
— До кінця року півмільйона гривень, що залишилися, буде переказано, і космічну програму, і всі проекти буде профінансовано, — заявив представник космічного відомства.
У цей час НКАУ завершує підготовку стратегії розвитку галузі на період до 2030 року й сподівається, що уряд затвердить документ, інформує РБК-Україна.
«Ми припускаємо, що рівень розвитку української економіки дасть змогу збільшити фінансування галузі з 2012 року в 3—4 рази, а з 2015-го — ще більше», — зазначив Е. Кузнецов. За даними НКАУ, зі 110 млн. гривень бюджетних витрат цього року 60 млн. передбачено на космічну програму, а 50 млн. — на утилізацію ракетного палива й боєприпасів. Наступного року Мінфін пропонує виділити тільки на космічну програму 100 млн. гривень, хоча документ передбачає щорічне фінансування в обсязі 250 млн.

На знімку на передньому плані: заступник генерального директора Національного космічного агентства України Едуард Кузнецов та директор Аерокосмічного інституту Національного авіаційного університету Валерій Шмаров (праворуч) під час «круглого столу» на тему «Україна, космос — майбутнє».