Дводенна зустріч країн—лідерів Альянсу завершилася без сюрпризів. Позиція НАТО, яку озвучили і генсек Андерс Фог Расмуссен, і лідери держав — ключових гравців організації — США, Великої Британії, Німеччини, Франції — залишилася незмінною. Вони визнають територіальну цілісність України, засуджують агресію з боку Росії й усі хором говорять про необхідність миру. 
Ось тільки надавати якісь додаткові гарантії безпеки у вигляді чи то статусу спеціального союзника, чи перспективи членства, не квапляться. Максимум, на що поки згодився Альянс — всерйоз взятися за допомогу у реформуванні української армії, причому не лише порадами й навчаннями, а й коштами, технікою і навіть високоточною зброєю.
Ще раз про здобутки: слова і гроші
«Ми закликаємо Росію відвести війська від України, припинити потік зброї, бойовиків та підтримку сепаратистів. Ми закликаємо Росію відступити від конфронтації та обрати шлях миру», — такими словами Андерс Фог Расмуссен відкрив засідання комісії Україна—НАТО. Оцінка генсеком Альянсу ситуації абсолютно співзвучна з думками інших лідерів. Схожі заяви пролунали і після зустрічі Президента України з лідерами п’ятьох найвпливовіших країн світу — президентом США, прем’єр-міністром Великої Британії, канцлером Німеччини, прем’єр-міністром Італії та президентом Франції. Сам факт переговорів у такому форматі свідчить про те, що «українське питання» сьогодні є топовим у контексті безпеки на планеті. «У резолюції саміту НАТО буде чітке твердження, що Україна має підтримку з боку Альянсу», — запевнив Петро Порошенко.
Окрім того, як вже писав «Голос України», будуть створені чотири трастові фонди для наших Збройних Сил, які сприятимуть вирішенню питань логістики, комунікації, кіберзлочинності, соціальної реабілітації поранених. Пан Расмуссен вже оголосив, що виділить на підтримку Києва 15 мільйонів євро. «І на додаток до цього ми зробимо кілька оголошень про фінансову та іншу допомогу. Незалежна, суверенна Україна, яка вірна верховенству права, є ключем для євроатлантичної безпеки. Це — мета НАТО», — резюмував генсек Альянсу.
Крім того, за словами Петра Порошенка, окрему увагу учасники зустрічі приділили військово-технічному співробітництву. А саме, глава держави не виключив, що невдовзі Україна зможе отримати високоточну зброю НАТО.
Мінуси: поки що без перспектив стати членом клубу
Утім, не секрет, що успіхом саміту для України був би статус союзника чи інший політичний жест, який би надавав Києву якщо не безпекову парасольку НАТО (на це можуть розраховувати лише повноправні члени Північноатлантичного договору, про що недвозначно нагадав Барак Обама під час візиту до Естонії), то бодай вказував би шлях до неї. До речі, про важливість такого статусу говорив напередодні саміту і Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Але заяви Президента у Ньюпорті свідчать про те, що поки до такого кроку не готові ні Альянс, ні Київ. Так, Петро Порошенко на прес-конференції заявив, що нині не має порушуватися питання членства України в Північноатлантичному альянсі. За словами Президента, співпраця Києва з НАТО у форматі особливого партнерства є достатньо ефективною, оскільки допомагає проведенню змін в Україні. «Ключову важливість для України мають реформи», — зазначив він. У практичній площині питання членства має порушуватися лише після того, як наша країна їх проведе.
Відповідь на запитання, коли Україна завершить процес реформування, вказує на те, що Київ нині навіть не планує думати про членство у НАТО. І хочеться вірити у те, що це — хоч і дуже велика, але ціна мирного і тимчасового компромісу з Кремлем, а не недалекоглядність влади. Історія не знає умовного часу, та якби сьогодні ми були членом НАТО, чи ризикнула б Москва відправити у відпустку на Донбас кілька тисяч своїх військових з технікою та зброєю?
 
Коментар
 
Експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Василь Філіпчук:
 
— Наші очікування від саміту НАТО справджуються. Його не можна назвати ані надуспішним, ані провальним. Дедалі гучніше говорять про надання особливого статусу чи Плану дій щодо членства (України в Альянсі. — Ред.). Таких цілей не було досягнуто. Що отримали, то це сигнал, що НАТО нас підтримує, передусім, політично. Учора вони заявили про те, що трастовий фонд на допомогу українській владі, про який обіцяв раніше Расмуссен, становитиме 15 мільйонів євро. Це, безперечно, за мірками Альянсу, дуже мало. Краплина у морі з того, що нам потрібно. Я не робив би з цього саміту піару про успіх. Але це й не є провал. Результати очікувані. Вони свідчать про те, що ми можемо розраховувати лише самі на себе.
 
Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен,  Президент України Петро Порошенко (справа наліво) під час засідання комісії Україна—НАТО.
 
Фото Михайла ПАЛІНЧАКА (прес-служба Президента України).