Днями закрилась четверта сесія парламенту сьомого скликання. Наскільки вона була продуктивною, «Голос України» запитав у народних депутатів.

Валерій ПАЦКАН («УДАР»):

— Минула сесія була досить продуктивною. Ухвалювалися законодавчі ініціативи, важливі для населення та військових, а саме закони про доступ до публічної інформації, державні закупівлі, люстрацію суддів, суспільне мовлення, вищу освіту. Крім того, Верховна Рада прийняла закони щодо лібералізації візового режиму та закон про співробітництво територіальних громад, який розпочав реформу місцевого самоврядування.

Також до позитивних моментів на минулій сесії треба віднести заборону фракції КПУ. А ще на вимогу суспільства було скорочено заробітну плату народним депутатам.

На жаль, не вдалося ратифікувати Угоду про асоціацію з ЄС та прийняти лише в першому читанні законопроект про очищення влади. Також залишились не ухвалені законопроект про документи, що посвідчують особу та дають право виїзду за кордон, і проект закону щодо забезпечення прозорості фінансування політичних партій України та передвиборної агітації.

Віктор ШВЕЦЬ (ВО «Батьківщина»):

— Позитивних моментів у роботі парламенту було дуже багато. Всі дії Верховної Ради адекватно відображали стан держави. Патріотично налаштована частина народних депутатів змогла законодавчо забезпечити умови для побудови української оборони. Також приймалися рішення в економічній, політичній, соціальній сферах. Зокрема, вносилися зміни до бюджетного і податкового законодавства. Тобто діяльність парламенту була пронизана проблемою агресії з боку Росії. Безумовно, ми могли досягти і кращого результату. На жаль, на минулій сесії Верховна Рада не змогла ухвалити дуже важливі рішення, насамперед ратифікувати Угоду про асоціацію з ЄС, внести зміни до законодавства щодо позаблокового статусу України та рішення, пов’язані з налагодженням роботи промисловості в країні. Крім того, не вдалося на законодавчому рівні запобігти інформаційній експансії Росії. У парламенті було декілька законо-проектів, які були направлені на це, але, на жаль, ми не змогли їх ухвалити. Верховна Рада намагалася реагувати на виклики часу і вважаю, що вона значною мірою свою місію виконала.

Юрій СИРОТЮК (ВО «Свобода»):

— Незважаючи на непросту ситуацію в країні, більшість народних обранців під час минулої сесії намагалися зробити все, щоб допомогти українській державі обстояти свій суверенітет. Зокрема, були ухвалені закони про Національну гвардію, визнання учасниками бойових дій громадян, задіяних в АТО, виділення коштів на потреби ЗСУ. Також прийнято постанову про додаткові засоби щодо підвищення обороноздатності країни, яка передбачає відновлення призову, збільшення патріотичних уроків у школах, відкриття сухопутних баз українських військ для навчання добровольців. Крім того, ухвалено закон, котрий забороняє нараховувати та стягувати пеню та інші штрафні санкції у разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги громадянами у Донецькій та Луганській областях.

Попри позитивні речі, на жаль, не було прийнято в цілому законопроект про люстрацію та запровадження воєнного стану.

Михайло ЧЕЧЕТОВ (Партія регіонів):

— Незважаючи на те, що парламент працював в умовах військової ситуації на сході, питання, пов’язані із забезпеченням національної безпеки країни, соціального захисту були прийняті. Також важливо, що був проголосований законопроект про створення військових прокуратур у першому читанні. Він узгоджений з Венеціанською комісією. Я не розумію, чому його не вносять на розгляд у сесійну залу для голосування в другому читанні. Цей документ адаптує законодавство правоохоронних структур до європейських стандартів. На жаль, парламент не активно діяв у частині знаходження шляху до миру. Також не було надано на розгляд Верховної Ради плани відродження Донбасу та економіки країни.