Є гарна новина: наші виробники згадали, що варену ковбасу слід робити з м’яса. Такого висновку дійшли експерти центру незалежних споживчих експертиз «Тест», вивчивши якість лікарської ковбаси восьми вітчизняних марок.

Як відомо, Держстандарт забороняє класти в лікарську ковбасу крохмаль і сою. За допомогою гістологічного дослідження експерти виявили, що основу більшості протестованих зразків становив, як і має бути, кутерований (здрібнений) м’ясний фарш. Винятком була хіба що ковбаса «Ідекс»: у ній виявили 1,6 відсотка сої, не заявленої в складі. Тішить, що в інших ковбасах соя, крохмаль і карагенан були виявлені в незначній кількості. Генно-модифікованих організмів не знайшли в жодному зі зразків.

Маркування ковбас залишало бажати кращого. Хоча основна інформація про продукт на етикетках була присутня, але в багатьох випадках вона не відповідала встановленим вимогам. Так, у складі ковбаси «Алан» виробник, як і має бути, перелічив основні інгредієнти. А ось назви харчових добавок зашифрував, не вказавши індекс Е. Не захотіли лякати споживача цією шкідливою для здоров’я буквою й інші виробники: «Луганські делікатеси», «Кременчукм’ясо», «Ятрань». «Алан», крім іншого, пропонував покупцеві самому здогадатися, що в складі продукту під «ф. хар. аск. к-та. н. натр.» ховаються фосфати харчові, аскорбінова кислота й нітрит натрію. Виробники ковбаси чомусь зашифрували навіть термін її зберігання: що означає «МГС — 10 діб», не здогадалися навіть експерти.

У лабораторії ковбасу перевірили на жирність, наявність крохмалю, мікробіологічну безпеку й відповідність заявленому складу.

За стандартом, у лікарській ковбасі має бути «не більш як 22 відсотки жиру». «Підігнати» жирність м’ясних виробів під конкретну цифру практично неможливо. Проте багато хто з виробників самовпевнено зазначив на упаковці ковбаси конкретну цифру й... не потрапив в неї («Алан», «Ідекс», «Дружба народів», «Поліс» і «Луганські делікатеси»). За невиправдані сподівання оцінки їм були знижено.

Усі варені ковбаси — продукт, повністю готовий до вживання. Тому вони мають бути безпечні з погляду мікробіології: в 1 грамі продукту присутність кишкових паличок не допускається. На жаль, у чотирьох зразках (марки «Алан», «Дружба народів», «Поліс» і «Horeca select») небажану мікрофлору було виявлено.

За підсумками лабораторних досліджень і дегустації експерти винесли остаточний вердикт: п’ять із восьми зразків «варенки» одержали незадовільні оцінки.

У «відмінники» вийшла лікарська ковбаса «Ятрань», оцінку «добре» заслужила ковбаса «Кременчукм’ясо Фарро». «Задовільно» експерти оцінили «Луганські делікатеси», а двійки поставили ковбасам марок «Алан», «Ідекс», «Дружба народів», «Поліс» і «Horeca select», повідомляє сайт test. org. ua.