У Донецьку з 1 вересня подорожчав хліб. Приміром, за буханець «Бердянського», який 31 серпня коштував 3 гривні 75 копійок, нині покупець мусить викласти 4 гривні 20 копійок.
«За останні три тижні на 35 відсотків зросли ціни на всі види борошна, з 1 жовтня має підвищитися мінімальна зарплата, а з 1 серпня на 15 відсотків подорожчав газ для промислових підприємств. Все це впливає на кінцеву ціну хліба», — пояснював у кінці серпня гендиректор об’єднання «Укрхлібпром» Олександр Васильченко.
Якщо зростає собівартість виробництва, то для забезпечення мінімальної рентабельності пекарі змушені або підвищувати ціни, або вимагати від влади бюджетних дотацій. А грошей у державному і місцевих бюджетах катма. Тому Кабмін не придумав нічого кращого, як відпустити ціни на хліб у вільне плавання. Проект урядової постанови «Про деякі питання ціноутворення на окремі соціально значущі продовольчі товари», зокрема, передбачає скасування обмеження граничного рівня рентабельності пекарів при виробництві хліба масових сортів. Замість нього діятиме новий порядок декларування зміни оптових цін на продовольчі товари, що передбачає загальну торговельну надбавку на хліб на рівні 15 відсотків до оптової ціни виробника.
Державним регулюванням планують охопити тільки хліб масових сортів — «вагою понад 500 грамів з борошна пшеничного..., борошна житнього та їх суміші простої рецептури без додавання цукру, жиру, інших наповнювачів». Тобто популярні сорти хліба, у складі яких є яйця і молоко, вже не вважатимуть «соціальними». Батони, частка яких у загальній структурі вітчизняного ринку хліба становить 30—35 відсотків, одразу подорожчають на 13—23 відсотки, прогнозує експерт Іван Панін.
Але чекати такого зростання варто не раніше, ніж наприкінці листопада, пише видання «Комментарии». До виборів ціни на хліб не підвищать. «Сьогодні губернатори «в ручному режимі» віддають відповідні вказівки власникам хлібозаводів. А самовільне збільшення цін на хліб, навіть на декілька копійок, обертається для хлібозаводів численними перевірками», — розповіла експерт «Консалтингового агентства «ААА» Марія Колесник. Зате після виборів всі сорти хліба напевно почнуть зростати в ціні, і за підсумками року здорожчання може становити до 20 відсотків (за перші сім місяців 2010 року, за даними Держкомстату, хліб подорожчав на 6,1 відсотка).
Тим часом у Державній інспекції з контролю за цінами Донецької області визнали: хліб справді подорожчав, але заводи підвищили ціни лише на несоціальні сорти. Як з’ясувало видання «Українська правда», інспекція не може проконтролювати всі дрібні торгові точки, хоча сигнали про подорожчання соціальних сортів хліба є. «Цілий день телефонують, кажуть, що на 30 копійок підвищилися ціни. Можливо, в кіосках, які перепродують хліб, ціни зросли, ми ж перевіряємо лише магазини», — розповіли в інспекції.
Можна не сумніватися, що шляхом Донецька невдовзі підуть інші регіони. Приміром, у Харкові на початку вересня вже здорожчали здоба і тістечка, повідомляє газета «Сегодня». Експерти припускають, що наприкінці осені навіть звичайний батон може стати делікатесом.