Експерти Управління з контролю за продуктами та ліками США (FDA) вперше визнали безпечним для вживання генетично модифікованого представника фауни. Мова йде про сьомгу, що росте вдвічі швидше за звичайну, повідомляє Lenta. ru
Риба, що отримала назву AquAdvantage, розроблена невеликою компанією Aqua Bounty Technologіes з Массачусетса. Попередній аналіз FDA засвідчив, що «рибка Франкенштейна» так само безпечна при вживанні, як і будь-яка атлантична сьомга, оскільки не має біологічно значущих відмінностей у хімічному складі.
Крім того, експерти зійшлися на думці, що модифікована сьомга навряд чи зможе завдати шкоди навколишньому середовищу: по-перше, вона не здатна до розмноження, по-друге, вжито низку серйозних заходів, щоб AquAdvantage не змогла вийти за межі розплідників. На думку компанії-розробника, це ноу-хау допоможе збільшити виробництво риби в США й знизити екологічні втрати від її надмірного вилову в місцях природного перебування.
Як повідомляє AFP, новий продукт «не до смаку» захисникам навколишнього середовища та експертам у сфері безпеки харчування. Для висновків щодо нешкідливості такої рибки для здоров’я людини недостатньо даних, стверджують вони. За словами аналітика некомерційної організації Center for Food Safety Джейди Хансона, аналіз алергенності AquAdvantage був проведений лише на шести зразках риби. На його думку, Aqua Bounty повинна організувати масштабні клінічні дослідження. Не можна виключати й можливості проникнення генетично модифікованої риби в природні водойми, що, на думку багатьох експертів, може спричинити екологічну катастрофу.
Перш ніж остаточно схвалити виробництво ГМО-риби, FDA проведе триденні публічні слухання з цього питання. Вони заплановані на 19 вересня. Результати слухань вплинуть на долю схожих ГМО-монстрів — наприклад, швидкозростаючих форелі й тиляпії.