Відповідь на це запитання шукатимуть народні депутати
Учора у Верховній Раді відбулося засідання тимчасової слідчої комісії з питань розслідування законності прийняття рішень Національною радою з питань телебачення і радіомовлення щодо проведення конкурсів та встановлення переможців конкурсів на отримання (переоформлення) ліцензій на мовлення з використанням відповідних частот у 2005—2010 роках. Як повідомила голова комісії Інна Богословська, перед парламентськими канікулами ТСК звернулася до всіх, без винятку, телерадіокомпаній як державних, так і комерційних із проханням надати їм інформацію, скарги або пропозиції стосовно діяльності Нацради за 2005—2010 роки. Але на даний момент відповіді вони отримали від половини суб’єктів медійного бізнесу. Інна Богословська нагадала, що завдання ТСК не карати, а розібратися. Щоб не було надалі підстав порушувати питання щодо законності діяльності Нацради. «Наше завдання зробити прозорим медіа-ринок, зробити так, щоб на нього не було політичного тиску», — сказала вона.
Наразі найбільше скарг надійшло на те, що обласні державні телерадіокомпанії, неодноразово беручи участь у конкурсах стосовно ліцензій на мовлення і розподілу радіочастот, жодного разу не вигравали. В такій ситуації, зокрема, опинилися Донецька та Вінницька ОДТРК та державна ТРК «Крим». Загалом, за словами голови комітету, складається така ситуація: західні регіони, приймаючи на своїй території 20—30 іноземних станцій, не мають жодного українського канала. «Це вимагає від нас звернутися до Кабінету Міністрів, щоб відпрацювати стратегію забезпечення 100-відсоткового покриття української території українськими ЗМІ», — сказала І. Богословська.
Депутат відзначила також: поряд із тим, що зникають проводові радіоточки, державне мовлення не допускається на FM-частоти. На цю проблему вказали й у Національній радіокомпанії, зазначаючи, що вона шкодить національній безпеці в інформаційному просторі. Тож це питання комісія вивчатиме окремо, так само як і питання щодо «5 канала» та «TBі». Крім того, члени комітету переконані, що проблемам діяльності ЗМІ варто було б присвятити окреме засідання Верховної Ради. А в п’ятницю під час сесії відбудеться попередній звіт тимчасової слідчої комісії.