А один із документів, який має голова парламентської ТСК Роман Зварич, становить державну таємницю
Роботі ТСК Верховної Ради щодо рішення арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма, розслідування фактів корупційної діяльності ЗАТ «Росукренерго» і причетності до цього посадових осіб органів державної влади та арешту екс-голови державної митної служби А. Макаренка чинять перешкоди. Про це на вчорашньому засіданні комісії заявив її голова Роман Зварич. За словами депутата, на його родину протягом останнього часу чиниться тиск. Начебто до дружини, яка має власну фірму, приходив чоловік і від імені Дмитра Фірташа (один із господарів «Росукренерго»). І обіцяв, що численні перевірки можуть припинитися, якщо Роман Зварич посприяє, аби рішення ТСК ухвалили на користь пана Фірташа. Парламентарій поінформував, що за його дружиною й дотепер ведеться стеження із двох автомобілів, номери яких не зареєстровано в ДАІ.
Роман Зварич повідомив, що зустрічався із керівником СБУ, і той категорично відкинув свою причетність до будь-якого тиску на депутата і стеження за його родиною.
За словами голови комісії, певні складнощі виникли і з отриманням необхідних для роботи ТСК документів. Начебто серед них є один, який становить державну таємницю, тому комісії автоматично відмовляють і в отриманні решти паперів. Незважаючи на це, Роману Зваричу все-таки вдалося віднайти повний офіційний текст рішення Стокгольмського суду англійською мовою «із власних джерел». Парламентарій запропонував своїм колегам по комісії оформити доступ до державної таємниці й провести одне із засідань у закритій формі. Для того, щоб детально ознайомитися із усіма матеріалами справи, які вже є, депутатам знадобиться щонайменше два тижні.
Роман Зварич поінформував, що міністр енергетики Юрій Бойко під час неформальної зустрічі висловив готовність сприяти розслідуванню і прийти на засідання ТСК. Ймовірно, таке зібрання відбудеться уже наступного тижня. Пізніше, за пропозицією Анатолія Кінаха, у роботі комісії можуть взяти участь представники Мін’юсту, а на прохання Володимира Ар’єва — СБУ.
З огляду на ці обставини можна припустити, що термін роботи комісії проситимуть продовжити, оскільки він спливає наприкінці цього місяця.