Вечірнє засідання 7 вересня

Фракції БЮТ і «НУ—НС» знову попросили перерву для продовження консультацій. Народний депутат Сергій Соболєв після перерви пояснив вимоги опозиції: повернутися до розгляду законопроектів щодо запровадження мораторію на підвищення цін на газ і тарифів на житлово-комунальні послуги та електроенергію. Парламентарії також пропонували надати право Кабінету Міністрів зупинити рішення НКРЕ про допустимість зростання цін і тарифів. Голова Верховної Ради В. Литвин пообіцяв поставити на голосування проект постанови з цього питання, як тільки його буде підготовлено і подано відповідно до Регламенту.
Депутати розглянули за скороченою процедурою три законопроекти про внесення змін до Закону «Про столицю України — місто-герой Київ» щодо утворення районних рад) у авторстві Анатолія Матвієнка, Олександра Чорноволенка та Валерія Писаренка. Проект А. Матвієнка передбачав надати право Київраді або, відповідно, громаді через референдум вирішувати питання адміністративно-територіального устрою, утворення або неутворення районів. І, оскільки цього року вибори до столичної міської ради та київського міського голови не відбудуться, у законопроекті пропонувалося ще до виборів вирішити проблему утворення або неутворення рад районних у столиці. Законопроект О. Чорноволенка передбачав, щоб долю районних рад у Києві визначали лише кияни на референдумі, який має проводитись за півроку до виборів. В. Писаренко також пропонував, щоб районні ради могли утворюватися за рішенням територіальної громади міста Києва, прийнятим шляхом проведення місцевого референдуму, або за рішенням Київської міської ради. Профільний комітет рекомендував прийняти в першому читанні законопроект народного депутата А. Матвієнка, а парламент прийняв одразу за основу та в цілому як закон проект В. Писаренка (245 — «за»).
Законопроект про внесення змін до Закону «Про планування і забудову територій», який доповів народний депутат Григорій Смітюх, передбачав звільнити від пайової участі (внеску) у створенні та розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури населеного пункту, якщо замовниками будівництва є заклади освіти та культури, фізкультури і спорту, медичного і оздоровчого призначення (школи, дитсадки, будинки культури, бібліотеки, театри, музеї, стадіони, лікарні тощо). Верховна Рада прийняла законопроект за основу. В першому читанні також схвалено проекти закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оскарження рішення третейського суду та видачі виконавчих листів за рішенням третейських судів і про внесення змін до деяких законів України (щодо виконання рішень Конституційного Суду України). Проект закону про внесення змін до Закону «Про органи самоорганізації населення» за результатами обговорення відхилено.
У цілому 249 голосами прийнято урядовий законопроект про внесення зміни до статті 32 Закону «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» (щодо врегулювання питань обміну та збереження інформації у рамках міжнародного співробітництва у сфері регулювання ринків фінансових послуг). Згідно з цим документом, конфіденційна інформація, одержана уповноваженим органом від міжнародних організацій, державних органів і неурядових організацій іноземних держав, становить професійну таємницю та може бути подана третім особам лише за умови попередньої згоди.