Тему «Людина у мовному питанні» обговорювали на засіданні «круглого столу» представники трьох парламентських фракцій
Мовна проблема, переконаний народний депутат Володимир Яворівський, привнесена бездарними політиками. «Я пам`ятаю 1990—1991 роки, коли був народним депутатом СРСР і України. І ніде — ані в Криму, ані на Донеччині — ніколи не виникала мовна проблема. Її не існувало», — підкреслив парламентарій.
Крім того, за його словами, переклад Хартії регіональних мов, який ратифікувала Верховна Рада, було зроблено довільно, і туди внесено поняття «регіональна мова». Хартія, за його словами, створена для захисту суспільства від вимирання мов, які стоять на межі знищення. Наприклад, у нас можуть назавжди зникнути караїмська, кримськотатарська мови. Але аж ніяк не російська.
А народний депутат Олесь Доній («НУ—НС») поділився, що він «абсолютно російськомовна людина», але, «відчуваючи себе українцем, поборов власну лінь і опанував українську мову». Бо мова в Україні — це щось важливіше, аніж просто засіб спілкування. Тому знищення її — це синонім до знищення українського народу та його історії.
Водночас народний депутат вважає: не можна вимагати від людей старшого віку, щоб вони опановували іншу мову. Однак для них потрібно створити всі умови комфортного перебування у мовному середовищі. Але люди молодшого віку мають опановувати мову ще в школі. Також потрібно створити мережу курсів для громадян, в тому числі й для державних службовців.
Народний обранець зазначив, що зараз в Україні триває боротьба між українським патріотизмом і російським націоналізмом. А з підручників історії уже зникають деякі факти про боротьбу українців за незалежність.
Вадим Колесніченко (Партія регіонів) переконаний: необхідно вже найближчим часом ухвалити підготовлений коаліцією базовий закон про мови. Народний депутат звернув увагу на той факт, що Рада Європи закликала українську владу не допустити дискримінації російської і регіональних мов в сфері масової інформації та кінематографії. «Кількість школ, які навчають мовами національних меншин, за останні 20 років скоротилася в чотири рази, а кількість учнів у них — у сім разів», — зазначив він.
Крім того, парламентарій повідомив, що Рада Європи змушена була констатувати невиконання Україною стандартів розвинутого демократичного світу. На його думку, таким чином Рада Європи визнає: попередня влада була недемократична по відношенню до національних меншин, які мешкають на території нашої країни.