Виконавцем робіт з утилізації відходів гексахлорбензолу в зоні консервації Домбровського кар’єру в Калуші, що на Прикарпатті, визначено головне управління регіонального розвитку та будівництва ОДА, а безпосередньо ці роботи виконуватиме Державне підприємство «Національний центр поводження з небезпечними відходами» (Київ). Відповідне розпорядження підписав голова Івано-Франківської ОДА Михайло Вишиванюк.
Як повідомили в прес-службі облдержадміністрації, роботи проводитимуться відповідно до тимчасового технологічного регламенту Міністерства охорони навколишнього природного середовища, погодженого Міністерством з питань надзвичайних ситуацій. Контроль за виконанням робіт здійснюватиме спеціальна комісія, а за цільовим використанням коштів наглядатиме КРУ в області.
У Калуші на полігоні — 11,9 т гексахлорбензолу — високотоксичної речовини першого класу небезпеки. Це близько третини наявних на території України небезпечних відходів такого класу. Свого часу калуський міський голова Ігор Насалик повідомив, що гексахлорбензол уже розповсюдився за межі захоронення і несе загрозу життю людей. Нагадаємо, що указом Президента від 10 лютого 2010 року території Калуша та сіл Кропивник і Сівка-Калуська Калуського району оголошені зоною надзвичайної екологічної ситуації, повідомляє наш власкор Дарина НАЗАРЧУК.