Футбол. Контрольний матч національних збірних.
Україна—Чилі. 2:1. Голи: Ракицький, 36, Алієв, 65, Ісла, 87.
Україна: Дикань, Мандзюк, Михалик, Ракицький, Романчук (Польовий, 75), Гусєв, Тимощук, Худоб’як (Алієв, 53), Коноплянка (Кожанов, 71), Девич (Селезньов, 81), Шевченко (Красноперов, 71). В. о. тренера — Юрій Калитвинцев.
Чилі: Марін, Ісла, Гонсалес, Естрада (Арангіс, 73), Тельйо (Мана, 46), Мільяр, Лабрін, Моралес, Менезес (Фуенсаліда, 57), Мансилья, Ернандес. Тренер — Марсело Б’єлса.
Рефері — Віталій Севастьяник (Білорусь).
Київ. Стадіон імені Валерія Лобановського. 8 000 глядачів. 12 градусів.
Коли Марко Девич під кінець зустрічі залишав поле, поступаючись місцем Євгенові Селезньову, трибуни влаштували йому овацію. Це була найвища вболівальницька оцінка його гри. Він діяв гостро, цікаво, мав моменти. Не забив, але багато працював на команду. І віриться, що його результативні удари ще попереду.
Збірна України взагалі цього разу зіграла набагато потужніше, цікавіше і видовищніше, ніж за кілька днів перед цим проти поляків у Лодзі. Звичайно, не все виходило, але всі розуміють, що команда на шляху створення. Головне, що глядачі отримали неабияке задоволення. М’ячі наші забивали ефектно, потужними ударами: Ракицький (на знімку) зі штрафного, Алієв — з гри.
— А чи виправдала збірна України надії як спаринг-партнер? — таким було запитання кореспондента «Голосу України» до аргентинського тренера гостей Марсело Б’єлси після зустрічі.
— Це була добра перевірка. Вважаю, що ця команда тільки на початку свого формування, і час покаже, наскільки вона сильна насправді.
Даючи оцінку поєдинку в цілому, сеньйор Б’єлса сказав:
— Вважаю, що результат цілком справедливий. А сама гра скоріше вказала нам на наші помилки, ніж на сильні сторони суперника. Ми мали гарні епізоди, але забракло глибини гри й згуртованості, що зіграло на руку українській команді.
— Чому до складу не ввійшов Маурисіо Пінілья з «Палермо»?
— Це пов’язано з травмою. Ми приберегли його до Копа Америка.
— Як мінятиметься склад команди?
— В нас є необхідні заміни, але час покаже, наскільки треба змінювати склад — на третину чи більше. Все покаже підготовка до Кубка Америки.
— Як сьогоднішня поразка відіб’ється на підготовці до цього турніру?
— Поразки — це частина будь-якої підготовки. Це привід шукати нові альтернативи.
— Сьогодні чилійські гравці вийшли на поле у футболках з написами на підтримку ваших шахтарів, котрі опинилися під завалом...
— Це найменше, що ми могли для них зробити.
До речі, мужні гірники мали можливість спостерігати трансляцію з динамівського стадіону в Києві на екрані маленького телевізора, якого їм спустили на глибину 700 метрів.
— Як ви оцінюєте гру Мансильї?
— Ми програли через погані останні і передачі з флангів, тому Мансилья не зміг показати своїх кращих якостей. Крім того, лайнсмен занадто часто «запалював» офсайд.
До слів тренера додамо, що у складі його команди, якою він керував і влітку в ПАР, грало п’ятеро учасників чемпіонату світу-2010: воротар — Луїс Марін, Маурисіо Ісла, Марко Естрада, Родриго Тельйо, Родриго Мільяр. Ще четверо — Освальдо Гонсалес, Педро Моралес, Ектор Мансилья та Еміліо Ернандес — входили до розширеного списку збірної, але з різних причин на світовий форум не потрапили. Отже, в Києві грав майже найсильніший на цей час склад збірної Чилі, котра веде підготовку до старту в Кубку Америки.
Ну, а Юрій Калитвинцев здобув свою першу в кар’єрі перемогу в ранзі наставника національної команди. З чим його щиро вітаємо. Зрозуміло, що доброго настрою він не приховував. Але поводився досить стримано і зауважень на адресу українських футболістів з його вуст пролунало достатньо. Одне слово, людина дивиться на ситуацію абсолютно об’єктивними очима.
— Як і в зустрічі з Польщею — не було цілісності, — сказав Юрій Миколайович. — Але позитивного цього разу було більше. Хлопці намагалися робити те, про що ми домовлялися. Надійніше зіграли в обороні. Стосовно кінцівки поєдинку, коли пропустили, то через два дні на третій грати надто тяжко. Слава Богу, що все добре закінчилося. Ми очікували від Чилі саме такої гри. Футбол цієї країни має свій напрямок, і чилійці дотримуються його в будь-якому складі. Наші гості протягом десяти днів ретельно і цілеспрямовано готувалися до матчу з нами, але все-таки ми заслужили перемогу. Навіть незважаючи на останні валідольні хвилини. З другого боку, в першому таймі ми не реалізували багато моментів.
— Відчувалося, що суперник представляє не Європу, а Південну Америку?
— Багато чилійців грають у Європі, тому різниця нівелюється. Я прихильник того, щоб грати з європейськими командами. Хоча команда від команди, природно, відрізняються. Як на мене, збірна Чилі — дуже серйозний і корисний суперник. Але треба насамперед увагу звертати на гру своєї команди.
— Наскільки Алієв сьогодні розкрив свій потенціал?
— Я казав, що не скоро буду задоволений грою Алієва, саме з огляду на його потенціал. Головне, що Олександр це розуміє. Образ на те, що він не потрапив до стартового складу, ніяких не було. Виконання штрафних ударів це здорово, але є й інші компоненти гри.
— Ви справді бачите Шевченка учасником Євро-2012?
— Так. Крім ігрових якостей він має інші чесноти — створює сприятливу атмосферу в команді. Деякі молоді гравці, коли вперше з’являлися в збірній, кидалися до нього просити автограф. Андрій не хоче брати участь у Євро, а прагне чогось досягти.
— Хто замінить Уругвай як спаринг-партнера?
— Переговори йдуть із Болгарією та іншими збірними. Нам дуже потрібний цей спаринг. До речі, ФІФА повідомляє, що Аргентина знову хоче з нами грати.
Фото Павла КУБАНОВА.