4 вересня конференція Одеської міської організації Партії регіонів затвердила рішення про висунення на майбутніх виборах на посаду міського голови 56-річного глави Антимонопольного комітету України Олексія Олексійовича Костусєва. Він — доктор економічних наук, заслужений економіст України. Був народним депутатом 3-го (за списком СПУ-СелПУ), 5-го та 6-го скликань (за списком Партії регіонів); членом політвиконкому партії «Трудова Україна», головою політичної партії «Союз»; із квітня 2008 року — член президії Партії регіонів. До слова, активне «партійне життя» у біографії на офіційному сайті Олексія Костусєва відбиття не знайшло.

 

Партія регіонів першою серед політичних сил в Одеській області визначилася з кандидатом на посаду міського голови Одеси. Голова Одеської обласної державної адміністрації, керівник обласної організації Партії регіонів Едуард Матвійчук прокоментував обрання кандидатури Костусєва як претендента на посаду керівника міста так: «Костусєв — член команди Президента, орієнтований на побудову ефективної вертикалі влади».

Для Олексія Костусєва — це вже третя спроба очолити Одесу. На виборах 1998, 2002 років він не зміг одержати перемогу над Гурвіцем.

Рішення міської конференції Партії регіонів поклало край чуткам про те, який саме кандидат від цієї політичної сили балотуватиметься на посаду голови Одеси. Річ у тому, що однією із найпопулярніших постатей напередодні виборів є депутат Одеської міської ради, член фракції Партії регіонів Олексій Олексійович Гончаренко. Молодий політик, йому немає і 30 років, ще два роки тому оголосив про своє рішення балотуватися в керівники міста. І весь цей час він, як то кажуть, напрацьовував собі рейтинг: створив громадську організацію «Якість життя», проводив агітаційні автопробіги, виступав заповзятим опонентом діючого міського голови Едуарда Гурвіца. І головна інтрига полягає в тому, що депутат міської ради Олексій Гончаренко є рідним сином Олексія Олексійовича Костусєва. Тобто, не виключено, що в передвиборній боротьбі зійдуться батько й син, які є поки ще однопартійцями.

Усім претендентам на посаду одеського міського голови доведеться вирішувати «проблему» Едуарда Гурвіца. Його рейтинг — єдиний у місті, що має тенденцію до зростання: за півроку він підвищився на шість відсотків. Політологи не можуть знайти пояснення феномену Гурвіца, про що заявляють на засіданнях «круглих столів».

Натомість його добре знають одесити. За останні 5 років перебування його біля керма міста Одеса змінилася на краще (це визнають навіть затяті критики). В ідеальному стані перебувають дороги, оновлюється громадський транспорт, будуються поліклініки й школи, реформується ЖКГ, рік у рік зростають обсяги соціальної допомоги для незаможних верств населення, ведеться будівництво житла для молоді, повністю ліквідовано заборгованість із виплати заробітної плати для працівників бюджетних організацій.

Що робити, коли не знаєш, що робити?

В Одесі вважають, що підготовка до місцевих виборів розпочалася ще під час президентських виборів. Олексій Костусєв, будучи довіреною особою кандидата в Президенти Віктора Януковича, доречно, а найчастіше недоречно, нагадував одеситам про майбутні вибори міського голови. Звісно, не забуваючи нагадувати городянам про власну персону. 8 квітня, через тиждень після призначення на посаду голови Антимонопольного комітету України, коли ще формально значився народним депутатом, Олексій Костусєв, Інна Богословська та ще дев’ять парламентаріїв зареєстрували у Верховній Раді проект закону про проведення дострокових виборів міського голови в Одесі. Підставами для внесення проекту постанови стали нібито порушення Конституції України та чинного законодавства Едуардом Гурвіцем. У цьому документі йшлося про призначення позачергових виборів міського голови Одеси на останню неділю 70-денного терміну від дня набуття чинності даним документом і проведення їх у порядку, визначеному законом України.

Народний депутат України Анатолій Матвієнко, від імені якого стали з’являтися заяви про те, що він підтримує цей проект закону, обурився і назвав це грубою цинічною неправдою. Він сказав, що в «парламенті є окремі не дуже добросовісні депутати, які мріяли б нав’язати Одесі позачергові вибори». Народний депутат України Тарас Чорновіл також заявив, що є категоричним противником дострокових виборів в Одесі.

Нині Олексій Костусєв, приїжджаючи до Одеси на вихідні й святкові дні, відкриває дитячі майданчики в різних районах міста, які побудовані за його активної участі. Дитячі майданчики, кажуть в Одесі, безперечно, необхідні, і що їх більше, то щасливіші будуть дітлахи. Але одесити чекають від Костусєва реальної допомоги в розв’язанні проблем, що були йому викладені під час президентських виборів як довіреній особі Віктора Януковича. Він обіцяв, що всі побажання, заяви, скарги будуть виконані. Після виборів про них уже й не згадують.

Чи загрожує Одесі «ізмаїльський синдром»

Серед передбачуваних кандидатів на посаду одеського міського голови раніше називалися Василь Цушко, Сергій Ківалов, Едуард Матвійчук, Сергій Гриневецький, Нестор Шуфрич та інші відомі в Одесі політики. Тепер, після того як Партія регіонів визначилася, кого підтримуватиме на виборах 31 жовтня, політичні пристрасті, на перший погляд, повинні вщухнути. Але це — на перший погляд.

На всю передвиборну кампанію до місцевих органів влади в Одеській області дуже потужний моральний і психологічний вплив має «ізмаїльський синдром», як його назвали політологи. Який діагноз цього синдрому й чи можна не захворіти на нього під час виборчої кампанії в Одеській області. Нагадаємо, що 25 травня 2010 року Верховна Рада України ухвалила рішення щодо проведення 1 серпня виборів міського голови Ізмаїла. 1 липня, ухваливши рішення про проведення виборів у місцеві органи влади 31 жовтня 2010 року, Верховна Рада скасувала позачергові вибори в 154 населених пунктах, у тому числі й в Ізмаїлі.

Але Ізмаїльська міська територіальна виборча комісія продовжувала підготовку до виборів міського голови, були зареєстровані вісім кандидатів, виготовлені бюлетені для голосування, що прибули в Одесу. Але несподівано секретар міської ради Ірина Рудніченко, виконуюча обов’язки міського голови й кандидат від Партії регіонів на цю посаду, відмовилася підписувати платіжні доручення, що передбачали фінансування виборчого процесу. Вона звернулася до місцевого суду з позовною заявою, в забезпечення якої просила накласти арешт на бюлетені. Суд відмовив у задоволенні позову, однак доручив міліції взяти бюлетені під охорону на два дні, а потім передати їх до ТВК. Тоді виконуюча обов’язки міського голови оскаржила рішення місцевого суду в Апеляційному суді Одеської області.

Ну, й останньою краплею в зриві виборів стала відмова начальника відділу ведення Держреєстру виборців передати до місцевої ТВК уточнені списки виборців. Відповідне розпорядження начальник відділу, за його словами, одержав від Ірини Рудніченко.

У результаті 30 липня за кілька годин до початку голосування ТВК ухвалила рішення про скасування виборів міського голови. В Ізмаїлі піднялася й дотепер не вщухає хвиля обурення виборців, яких у результаті підкилимних ігор чиновників позбавили конституційного права обирати й бути обраними.

Зрозуміло, що одеські виборці сьогодні занепокоєні, а чи не повториться «ізмаїльський синдром» в Одесі? Тим більше, що в 2002 році Приморський районний, а потім і Кіровоградський обласний апеляційний суди визнавали вибори міського голови в Одесі недійсними. Пізніше були повторні вибори, в яких, відповідно до рішення суду, Едуардові Гурвіцу не дозволялося брати участі в голосуванні.

Серед можливих претендентів на посаду міського голови можуть з’явитися й інші прізвища. Дотепер не оприлюднили своїх точок зору місцеві організації політичних партій «Батьківщина», «Сильна Україна», Комуністичної, Соцпартії та інших політичних сил.

Сьогодні виборча кампанія в Одесі вже перейшла в площину практичних справ, пошуку компромату, погроз. Найорганізованішою політичною силою в місті виявилися регіонали, під прапори яких стали дружно йти активісти з інших політичних партій. Міський виборчий штаб, приміром, очолив депутат міської ради від Блоку Литвина Геннадій Труханов, а заступником голови облдержадміністрації призначений інший представник цього блоку Петро Хлицов.

Відповідно до соціологічних досліджень, у виборах в Одесі планують взяти участь 650 тисяч виборців. Для Одеси — це дуже висока цифра. Із цього приводу в місті кажуть, що погана влада обирається хорошими громадянам, які не голосують. Тому й прогнозується така висока активність виборців.

 

Одеса.

Точка зору

 

Едуард Гурвіц, одеський міський голова:

— Я оцінив би нинішню передвиборну ситуацію як звичайну. У тому розумінні, що вона мало чим відрізняється від того, що відбувалося всі останні роки. На жаль, її важко назвати нормальною. Для багатьох учасників вибори, як і раніше, залишаються ярмарком амбіцій і гасел, в основі яких немає і сліду досвіду реальної роботи. Всі ці роки я свідомо не вплутувався в дискусії з тими, хто страждає на найбільший дефект мови — брехнею. Думаю, одеситам добре відомо, що штатна одиниця в якомусь кабінеті або створеній під себе громадській організації може виявитися цілковитим нулем як керівник міста».

 

Олексій Костусєв, голова АМКУ:

«Усе, що є в бюджеті, треба використовувати на благо міста. Потрібно вміти обстоювати інтереси міста на всіх рівнях — від бюджетного комітету парламенту, Міністерства фінансів до обласної ради. Необхідно раціонально використовувати кожну копійку бюджетних грошей, а також, що немаловажно, навчитися заробляти, тим самим поповнювати бюджет не тільки за рахунок продажу землі й власності, а насамперед за рахунок впровадження інноваційних проектів. І тоді в Одесі, як в інших містах, приміром, у Москві, буде можливість виконувати цілу низку муніципальних програм».