Шановні колеги!

Національна спілка журналістів України закликає всіх працівників газет, журналів, телебачення, радіомовлення, інформаційних агентств, інтернет-видань відзначити у третю п’ятницю вересня (цього року — 17.09) День пам’яті українських журналістів, які віддали своє життя за Правду.
Ми закликаємо в цей день згадати всіх наших колег, які загинули від злодійських нападів, тим, яким вкоротило життя переслідування зарозумілих чиновників, власників мас-медіа, «героїв» публікацій і передач.
Ми звертаємося до працівників усіх ЗМІ цього дня (або напередодні):
— розповісти про колег, які пішли за виднокруг, у публікаціях на сторінках преси, теле- і радіопередачах, на сайтах інформаційних агентств, в інтернет-виданнях;
— ще раз привернути увагу співгромадян до нашої мужньої і відповідальної професії, ролі журналістики і журналіста у творенні незалежної, демократичної і правової України, до утисків свободи слова в нашій державі;
— зажадати від влади провести, врешті-решт, ретельне розслідування всіх фактів вбивств, замахів на життя колег, адміністративних, судових, економічних устисків журналістів і притягнення винних до відповідальності.
Давайте у цей день у своїх колективах вшануємо пам’ять тих, хто згорів у журналістських буднях, чесно і самовіддано служив Правді, своїм читачам, радіослухачам, телеглядачам.
Ми закликаємо всі журналістські колективи, незалежно від форм власності, належності до Національної спілки журналістів, у своїх містах і районах відзначити цей день спільними акціями-вечорами, теле- і радіомарафонами, зборами, мітингами, закладкою садів і алей журналістів, зустрітися з учнівськими і студентськими колективами тощо.
Давайте напередодні цього дня впорядкуємо могили наших колег, зустрінемося з їхніми родинами, надамо їм посильну допомогу.
Нехай же цей День пам’яті стане днем нашого єднання, огляду лав, згуртує у відстоюванні нашого права на свободу слова, професійну діяльність!
З повагою, голова Національної спілки журналістів УкраїниІгор ЛУБЧЕНКО.