Можлива ліквідація київських райрад поєднала дві проблеми. Таку думку висловив на прес-конференції політтехнолог Сергій Гайдай. На його думку, їхня ліквідація, з одного боку, вигідна представникам Партії регіонів. Вони добре розуміють, що їх рейтинг знизиться, тому за допомогою виборів їм навряд чи вдасться вибудувати вертикаль влади.
З другого боку, політтехнолог зазначив, що соціально-політичний устрій столиці потребує реформування. Тут багато невирішених проблем, у тому числі наявність райрад. Водночас реформування органів представницької влади відбувається в порядку наказу. «Для початку міській громаді потрібно було б представити план реформ, пояснити, чому не потрібні райради, як діятиме міськрада, суміщати чи ні посади голови столиці й Київської міської адміністрації, а далі цей план має бути представлено і обговорено», — наголосив Сергій Гайдай.
А заступник директора Агент-ства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький зазначив те, що кияни пасивні відносно ліквідації райрад. «Якби це відбулося десь у європейській країні, були б мітинги, а в нас усі чудово розуміють, навіщо вибирають райради й чим вони займаються», — сказав він.
Експерт Інституту практичної політики Олександр Жуган розповів, що 58 відсотків мешканців Миколаєва, Запоріжжя та Херсона найбільше хвилює проблема підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги. Опитування проводилося з 25 серпня по 5 вересня. Опитано 2000 осіб у кожному місті.
Експерт також повідомив, що на друге місце в списку нагальних проблем городяни виносять незадовільну якість дорожнього покриття (40 відсотків), на третє — проблему вивезення й утилізації сміття (36 відсотків). Серед не менш актуальних проблем — незадовільна якість питної води, а також незадовільна підготовка до опалювального сезону.
Олександр Жуган сказав, що напередодні місцевих виборів, призначених на 31 жовтня цього року, місцева влада намагатиметься якнайшвидше розв’язати всі ці проблеми.