Ранкове засідання 8 вересня
Під час традиційного виголошення заяв бютівець Олег Ляшко повідомив, що його фракція наполягає на першочерговому розгляді законопроектів, спрямованих на захист громадян. Це, зокрема, проекти щодо запровадження мораторію на підвищення цін на газ та на підвищення пенсійного віку, а також про встановлення податкових канікул для малого бізнесу та про гарантування енергетичної безпеки України. «Якщо ми говоримо, що влада будує нову Україну, то маємо усвідомлювати, що будується вона для одиниць олігархів», — наголосив депутат.
 У відповідь Голова Верховної Ради Володимир Литвин зауважив, що не всі запропоновані опозицією до першочергового розгляду документи розглянуті профільними комітетами. Тож усе має вирішувати сесія. Він поставив на голосування пропозицію бютівця. Голосували парламентарії за кожен документ окремо, але жоден не дістав необхідної кількості голосів.
Натомість народні депутати 232 голосами підтримали пропозицію глави парламенту про те, що засідання Верховної Ради триватиме доти, доки не будуть розглянуті всі питання порядку денного. Варто зазначити, що законопроекти про встановлення податкових канікул та про встановлення мораторію на підвищення пенсійного віку для жінок, на розгляді яких наполягала опозиція, містилися у порядку денному. Однак бютівці заблокували трибуну. У сесійній залі виникла суперечка між представниками більшості та опозиції.
За словами Олександра Єфремова (ПР), від опозиції багато галасу і мало конструктиву. «Якщо ви не хочете працювати в день, коли формуєте порядок денний, то скажіть про це, якщо є прохання до коаліції — скажіть про це. Тож скажіть або що хочете працювати, або що не хочете працювати», — сказав він.
«Розгляньте актуальні питання», — відповів йому бютівець Іван Кириленко. «Сьогодні день опозиції, тож вона визначає і порядок денний, і черговість розгляду. Ми нічого зайвого не вимагаємо», — сказав він.
Утім, компроміс знайти так і не вдалося. Тож Володимир Литвин скликав засідання погоджувальної ради. Він повідомив також, що у разі, якщо спільної мови знайти не вдасться, ранкове засідання буде закрите.
Тривало засідання погоджувальної ради близько трьох годин. Увесь цей час опозиціонери залишалися на своїх «бойових постах». І навіть заблокували стільцем двері, через які на робоче місце заходять глава парламенту та його заступник.
О 13.45 Іван Кириленко просто в сесійній залі провів імпровізовану нараду зі своїми колегами. Про що говорили, чутно не було. Але після неї бютівці розблокували трибуну й залишили сесійну залу. Пленарне засідання так і не продовжилося.
А на початку ранкового засідання Голова Верховної Ради Володимир Литвин повідомив про зміну назви депутатської фракції «Блок Юлії Тимошенко» на БЮТ-«Батьківщина». Крім того, він повідомив, що народних депутатів Богдана Губського, Івана Деньковича та Арнольда Радовця виключено зі складу депутатської фракції БЮТ. Парламентарії також привітали із днем народження свого колегу Олександра Заца.
Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.