Уже півтора місяця триває цей конфлікт в області і, схоже, ми не скоро дочекаємось його розв’язання.

Як повідомляв «Голос України» у статті «Бензинові королі втрачають почуття міри» 28 липня нинішнього року, виникло це протистояння між Державною податковою адміністрацією області та деякими власниками АЗС регіону. І як невтішний наслідок, починаючи з третьої декади липня, мало не половина автозаправних станцій області припинила постачання пального власникам автотранспорту. Відтоді практично повністю паралізована робота щодо забезпечення пальним у п’яти районах області — Роменському, Буринському, Липоводолинському, Краснопільському і Великописарівському. Отож для того, щоб заправити свого сталевого коня, тисячі автомобілістів у пошуках бензину нерідко змушені долати десятки кілометрів і там простоювати в довжелезних чергах.

Майже два місяці тому — 6 липня — прокурор відділу нагляду за додержанням законів органами податкової міліції під час проведення організаційно-розшукових дій, дізнання та судового слідства Сумської обласної прокуратури порушив кримінальну справу стосовно службових осіб ТОВ «Мінея-С» — директора та головного бухгалтера підприємства за фактом ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах. Податківці здійснили обшуки, під час яких в офісах АЗС вилучили частину документів. Після цього ґвалт зчинився на «всю іванівську». У відповідь усі автозаправні станції товариства припинили відпускати бензин. Керівники «Мінеї-С» мотивували свої дії тим, що без печаток і документації не можуть працювати. Щоб не розпалювати конфлікт, податківці за кілька днів повернули заправникам і документи, і печатки. Однак АЗС досі так і не запрацювали. За словами голови Сумської облдержадміністрації Юрія Чмиря, власники станцій, «по суті, підтвердили: все, що відбувається, — штучно влаштована ситуація. Їхнього бажання далі працювати ми не побачили». Водночас очільник регіону зауважив: «...формально заблоковано лише 6 заправок. Жодного стосунку до поставок пального і роботи решти мережі немає. Ситуацію можна розв’язати просто зараз, але на те потрібна воля комерційних структур. Та її немає». Хочу акцентувати увагу читачів, що свою заяву Юрій Чмирь оприлюднив ще в першій п’ятиденці серпня. Та віз і досі не зрушив з місця.

Директор ТОВ «Мінея-С» спробував було через суд відстояти «цнотливість» своєї фірми. Зарічний районний суд міста Суми, щоправда, задовольнив його заяву, однак судова палата у кримінальних справах Сумського апеляційного суду задовольнила апеляцію прокурора і відправила справу на новий розгляд. Тож слідство триває й відкриває нові обставини стосовно несплати податків. На сьогодні встановлена сума збитків, завданих державі автозаправниками, вже становить 7,8 мільйона гривень, із них 4,1 мільйона — податок на прибуток, 3,7 мільйона — ПДВ. Однак і це ще не все.

Нещодавно з Харкова, куди місяць тому було відправлено зразки пального із шести вищезгаданих автозаправок, до Сум із двох незалежних науково-дослідних установ надійшли результати судово-медичної експертизи пального. З’ясувалося, що половина зразків дизельного палива та частина зразків бензину, за які «чесні» і «принципові» автозаправники брали з клієнтів гроші, за показниками «масова частка сірки», «масова частка бензолу», а також «температура спалаху у закритому тиглі» не лізуть в жодні ворота, тобто не відповідають вимогам ДСТУ. Тож тепер і за результатами експертизи слідчий відділ податкової міліції розпочав слідчі заходи із встановлення законності походження пального та місць його виготовлення.

Тим часом, попри домовленість автозаправників із владою про розблокування ними роботи АЗС, про відхід від посередницьких схем і збільшення сплати податків до бюджету, вони навіть палець о палець не вдарили, щоб хоч частково виконати дані обіцянки. Мало того — ще й вимагають від податківців припинити переслідування та закрити кримінальну справу. Та народна мудрість уже давно підказала нам, на кому шапка горить. Із нею (цією мудрістю) абсолютно згодна і голова Державної податкової адміністрації в Сумській області Ірина Зленко: «Такі дії керівництва цих підприємств я розцінюю як тиск на слідство. Якщо хтось вважає, що зможе й надалі працювати за тіньовими схемами, то помиляється. Бізнес має вийти з тіні і працювати на державу».

Цікаво, чи почують цей заклик «просунуті» бензинові королі?

 

Сумська область.