Так сталося, що з подачі нашої газети («Голос України» за 15.07.2010 р.) на Запоріжжі розворушили вже порослу ряскою тему зміни влади в Енергодарі. Протягом двох днів в обласному центрі відбулися дві прес-конференції з двома протилежними оцінками енергодарських подій...

Спочатку з журналістами зустрілися колишні енергодарський міський голова Олександр Кулібов та його заступник Владислав Дяченко. Причину свого запізнілого спілкування з пресою посадовці пояснили перебуванням у лікарні. Зокрема, В. Дяченка було серйозно, за його словами, травмовано під час штурму Енергодарської міськради охоронною фірмою «Мірза» увечері 7 червня. Тоді, нагадаємо, вся влада була передана в. о. міського голови, формально колишньому секретареві міськради Анатолію Миронову. А діючий міський голова та двоє його заступників опинилися не лише за бортом влади, а й, у прямому розумінні, за порогом приміщення міськради, куди їх не пускали весь цей час.

О. Кулібов не був багатослівним — з того, що трапилося, його турбували три речі. По-перше, те, що «начебто нова міськрада» розподілила 22 мільйони, зібрані ним на завершальні роботи, які дали б змогу всім мікрорайонам міста отримувати тепло від Запорізької АЕС. А це 35 гривень за гігакалорію замість 180, що їх забезпечує Запорізька ТЕС. Відтак пропадуть уже виконані роботи на незаконсервованих об’єктах першої черги. По-друге, те, що своїм ледь не першим рішенням нова влада скасувала попередню ухвалу міськради, яка забороняє торгівлю спиртним ближче ніж за 200 метрів від шкіл. А по-третє, відсторонивши від влади О. Кулібова і його заступників, їм не надали жодного документа, з яким можна було б відстоювати своє право в суді.

Щодо Владислава Дяченка, то він відкрив присутнім цілу низку цікавих обставин. Відомо, що в Запорізькій обласній організації Партії регіонів не все благополучно. Прикладом цього є Бердянськ, Токмак, Мелітополь, та й у самому Запоріжжі не все гладко. Варто пригадати, що контрольовані ПР обласна і Запорізька міська ради з одних і тих же питань голосують кардинально по-різному. Так було і з грошима екофонду, і з питанням виділення землі під новий полігон відходів тощо. Однак в Енергодарі станом на кінець 2009 року сталося щось взагалі неймовірне. Повз міську організацію було прийнято у Партію регіонів 80 осіб, а людей, які були з цією політсилою в найважчі, за словами В. Дяченка, роки — у 2004 і 2005-му — потихеньку з неї прибрали. Саме тому один із фундаторів ПР в місті В. Дяченко нині очолює громадську організацію «За Януковича!», перебуваючи поза межами ПР.

«Люди, які 7 червня штурмували міськраду, ні в 2004-му, ні в 2005 році з Партією регіонів стосунків не підтримували, — заявив Владислав Дяченко. — Скажу більше: серед «штурмівників» були міські партійні лідери БЮТ і «Фронту змін»...

Від тих подій минуло вже чимало часу. Однак відсторонені від справ міський голова та його заступники не отримали жодного документа, який би засвідчував чи заперечував законність голосування стосовно їхнього звільнення. Тож до суду немає з чим іти. А от щодо позиції міської прокуратури, то вона, за словами Владислава Дяченка, дещо дивна — міський прокурор підтримує виключно одну сторону конфлікту, не тільки часто замінюючи своїми актами прокурорського реагування судові рішення, а й впливаючи на роботу сесії міськради. Так, наприклад, зафіксовано факти, що депутати «прокулібівської» частини міськради напередодні сесії масово отримали індивідуальні виклики до прокуратури...

Прес-конференцію екс-керівників Енергодара журналісти залишали з твердою впевненістю, що до виборів останні у свої кабінети навряд чи повернуться. Що, власне, і підтвердилося вже наступного дня, під час прес-конференції голови Запорізької облдержадміністрації Бориса Петрова. «Колишній міський голова Кулібов відсторонений, відповідно до закону, понад два місяці тому. І коли б у нього були питання, пов’язані з порушеннями під час його відсторонення, ми бачили б позов до суду. Цього нічого не було», — заявив він.

На запитання про те, як він оцінює пікет енергодарівців біля адміністрації Президента проти «рейдерського захоплення» влади у місті, Б. Петров відповів: «Там було всього двоє людей із Енергодара, а решта — найманці».

Здається, все тут зрозуміло. Однак поки цей матеріал готувався до друку, послідовно відбулися три розгляди позовів О. Кулібова та двох його заступників з приводу незаконного відсторонення їх від посад. Точніше, мали б бути розглянутими у встановлений судом день і час. Однак всі розгляди перенесені. Як повідомив кореспондента «Голосу України» В. Дяченко, зокрема, розгляд його позову перенесено на невизначений термін (позивача викличуть повісткою). Щоправда, з’явилися певні зрушення в статусі тепер вже колишніх енергодарських посадовців. Щонайменше двоє із них, О. Кулібов і В. Дяченко, звільнені, однак трудову книжку, і то тільки, як мовиться, з адвокатом, віддали колишньому міському голові. Щодо повернення особистих речей згаданим особам з їхніх кабінетів, а також простого доступу Олександра Кулібова і двох його заступників до міськради, то з цього питання ніяких змін в Енергодарі не відбулося.

Ну і ще одне. Сесія енергодарської міськради призначила одного із заступників міського голови Ігоря Наумичева (опоненти зі стану О. Кулібова кажуть, що знову-таки, незаконно) новим в. о. міського голови.

Власне кажучи, з цього всього стає зрозумілим одне — без втручання столиці з ситуацією в місті енергетиків не розібратися...

 

Запоріжжя.