На острові Хортиця пошкоджено вогнем або й скинуто в Дніпро дерев’яні скульптури древньоруських богів. Сталося все минулих вихідних, але помічено лише днями. Особливо постраждали три святилища, яким і сьогодні поклоняються прибічники місцевої общини Рідної української національної віри (РУН).
Шість дерев’яних богів, серед яких Перун, Макоша, Дажбог, облили горючою рідиною і підпалили, а ще три скинули у Дніпро (на знімку). Волхву запорізьких РУН-вірівців Світовиду Пашнику це нагадало ритуал, за яким князь Володимир, запроваджуючи християнство, нищив язичницьких ідолів у Києві. В інтерв’ю «Голосові України» волхв повідомив, що подібне вже сталося в заказнику Пристини біля села Григорівка Запорізького району. Там навесні цього року на гарячому спіймали православного священика. Однак міліція, як мовиться, спустила справу на гальмах.
Цікаво, що ідолів, які стали жертвами вандалізму, без дозволу встановили невідомі російські язичники. Джерела, близькі до керівництва Національного заповідника «Хортиця», повідомили, що хоч заповідник і без ентузіазму ставиться до появи ідолів на острові, однак ніяких дій до руйнації не вживав. Тим більше, що дерев’яні скульптури аж ніяк не псували навколишній пейзаж.