Як повідомляє прес-служба компанії «Смарт-Нерудпром», у колективі Балаклавського рудоуправління ім. О. М. Горького підбили підсумки виконання колективного договору в першому півріччі нинішнього року. Представники трудового колективу й керівництва підприємства, які виступали на конференції, із задоволенням відзначили, що зобов’язання за колективним договором виконано в повному обсязі.
Голова профспілкового комітету підприємства Тетяна Кузнецова особливо наголосила на істотних перевагах чинного колдоговору: в документі закріплено обопільні зобов’язання адміністрації і трудового колективу на основі соціального партнерства та взаємної відповідальності, чого не передбачали попередні колективні договори: «Взаємовідносини між роботодавцем і трудовим колективом тепер вибудувано так, що обидві сторони усвідомлюють і беруть на себе відповідальність за діяльність підприємства й благополуччя співробітників. Підтвердженням ефективності такого підходу є зростання обсягів виробництва та істотне збільшення фонду оплати праці в першому півріччі цього року».
Слова профспілкового лідера підтверджено життям: тільки за перше півріччя 2010-го середня зарплата в БРУ зросла на 13,5% і становила 3056 грн. Мінімальний оклад першого грейду (найменшого рівня в чинній системі оплати праці) становить 1000 гривень, що на 12,5% вище за мінімальну заробітну плату, встановлену в Україні.
В основу системи оплати праці в Балаклавському рудоуправлінні покладено методологію Hаy Group, що її нині широко використовують на великих металургійних та інших промислових підприємствах України. Суть нововведення полягає в створенні п’ятирівневої організаційної структури, коли від робітника до голови правління залишається тільки п’ять рівнів управління — прибрано дублюючі посади, зокрема, заступників. У результаті ранжирування за значимістю для бізнесу всі посади були розділені на 10 грейдів (рівнів).
За словами керівника департаменту персоналу ТОВ «Смарт-Нерудпром» Сергія Степаненка, конструктивний діалог між роботодавцем і трудовим колективом необхідний для продовження стабільної роботи не тільки Балаклавського рудоуправління, а й інших підприємств компанії «Смарт-Нерудпром».