Українці, готуємося до розвантажувальних днів, а то й місяців! Державний комітет статистики «порадував» черговою інформацією про індекс споживчих цін. Так, у серпні інфляція споживчих цін становила 1,2 відсотка порівняно з попереднім місяцем. А з початку року ціни зросли на 4,3 відсотка.
Певна річ, після подорожчання природного газу над усе підскочили ціни групи «житло, вода, електроенергія, газ та інші види палива». На другому місці у рейтингу подорожчання опинилися алкогольні напої та тютюнові вироби (3,7 % порівняно з липнем). А от продукти харчування, судячи з даних Держкомстату, навпаки, подешевіли (на 0,1 %). Щоправда, на своєму гаманці це відчули, мабуть, тільки вегетаріанці. Адже причина цього незначного зниження цін у здешевленні фруктів, овочів і риби. Та тільки, чи стане це «позитивною тенденцією» — питання. Швидше за все, ближче до зими, після закінчення збору врожаю, ціни й на ці продукти почнуть зростати.
Тим часом, не чекаючи холодів, уже в серпні подорожчали масло (на 5,8 % порівняно з липнем), молоко (плюс 4,2 % до поперед. місяця), цукор (2,6 % зростання), хліб і хлібобулочні вироби (2,4 %) і на 1,4 % порівняно з липнем твердий сир і сир. У межах одного відсотка підвищилися ціни й на інші продукти харчування (макарони, м’ясо, яйця, олію).
Прикметою першої декади вересня стало різке, часом фантастичне зростання цін на продукти харчування у магазинах і на ринках Одеської області, — повідомляє наш власний кореспондент В’ячеслав Воронков. За кілька днів ціна на яйця курячі зросла втричі, картопля, цибуля, капуста подорожчали у два рази. Помітно додали в ціні риба, сир твердий, морква, гречка.
Крупа гречана, незважаючи на заяви чиновників обласної держадміністрації про безпідставність ажіотажу, пов’язаного зі зростанням цін, продається у магазинах уже за ціною 11 гривень за кілограм. На 50 копійок збільшилася ціна на цукор — тепер його нова ціна становить 8,65 грн. Сир твердий, що продавався у магазинах у серпні за 43 гривні за кілограм, «поважчав» у ціні на п’ять гривень. Утім, один продукт все-таки подешевшав. Йдеться про горілку. Її ціна з 22 гривень за півлітра знизилася до 21 гривні. Відтягнути хоч на якийсь час «розвантажувальні дні» громадян вирішили у Полтаві. Там днями пройшов перший дешевий ярмарок із продажу сільськогосподарської продукції. Як інформує наш власний кореспондент Віталій Скобельський, ціни на ньому і справді дивували покупців. Кілограм гречки коштував усього 9 грн. (у магазині 16 грн./кг), кілограм помідорів — 2,5 грн., живої птиці — 35 гривень за штуку, десяток яєць — 6 грн., домашній сир — 18 грн. за кг, літр меду — 35 гривень, картопля — 3,5 грн., капуста й перець — по 3 грн. за кг. У такий спосіб і з’ясувалася реальна вартість тих чи тих продуктів. Адже в цьому разі між продавцем і покупцем не було жодних посередників. За словами голови полтавської облдержадміністрації Олександра Удовиченка, проведення подібних заходів — реальна можливість «збити» спекулятивні ціни на основні продукти харчування, у тому числі й на гречку, якої в області вродило цілком достатньо (уже зібрали 5 тис. т). До слова, подібні ярмарки триватимуть до кінця жовтня.
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.