Принаймні на Полтавщині депутатів обласної, міських та районних рад після наступних виборів стане мало не на третину більше. Таке рішення ухвалила позачергова сесія Полтавської обласної ради п’ятого скликання, яка розглядала питання кількісного складу місцевих рад. Так, обласний депутатський корпус рівно на третину й зросте — з 90 до 120 чоловік (60 за мажоритарною системою і 60 — за партійними списками).
Відповідні «апетити» і на місцях, де бажаючих «служити народу» теж стає дедалі більше. Тож не обійшлося без конфузів і на самій сесії. Адже багатьох здивував один з варіантів, який запропонували народні обранці з Шишацької районної ради. Район далеко не найбільший за чисельністю жителів (менше 28 тисяч чоловік), однак тут замахнулися аж на 60 депутатів у районній раді. Це навіть більше, ніж у самій Полтаві з населенням понад 300 тисяч чоловік!
До речі, як з’ясувалося під час сесії, щодо кількісного складу ради тут немає одностайності і серед самих народних обранців. Дехто з них заявляє, що навіть 45 депутатів, як нині, ніколи зібрати не вдається. А 60?
«Депутатська статистика» викликає й інші запитання... Наприклад, не зрозуміло, чому у «меншому» за населенням Кременчуці депутатів буде на десятеро більше, ніж в обласному центрі? Або чому в містечку Червонозаводське, де живе дев’ять тисяч осіб, «задекларовано» майже стільки само народних обранців, як у Миргороді, де мешкає мало не вп’ятеро більше народу?
Зрештою, сесія ухвалила компромісне рішення: Шишацькому району «вистачить» рівно половини — 30 депутатів (по два на кожну сільську раду). Стосовно всіх інших районних і міських рад, у депутатів жодних суттєвих заперечень не виникло.
Щоправда, за кількісний склад районних рад не голосувала фракція КПУ. Її голова Олександр Масенко, який очолює і постійну депутатську комісію з питань законності і правопорядку, пояснив це тим, що, на думку комуністів, у новому законі допущено «ляп», оскільки обласна рада, мовляв, узагалі не може «нав’язувати» тим же районним чи міським радам певні обмеження щодо кількісного складу представницьких органів.
 
Полтава.