Необхідність податкових реформ в Україні, справді, назріла давно, адже в нашій державі податкове навантаження — одне з найбільших серед країн СНД. Чи буде краще працювати підприємцям, якщо ухвалять новий Податковий кодекс України? Про це розповідає голова Кам’янець-Подільської міської Асоціації керівників малого та середнього бізнесу, депутат міської ради Василь Гаврилюк.

— До мене сходиться багато відгуків стосовно нового законопроекту. Позитивом для підприємців є те, що планується кількість податків скоротити з 29 до 17. Протягом трьох років пропонується зменшити з 20 до 17 відсотків ПДВ. Податок на прибуток має зменшитися з 25 до 20 відсотків. Це добре, але водночас пропонується в десять разів підвищити штрафи. Якщо нині мінімальний становить 170 гривень, то кодексом передбачено в десять раз більший. Підприємці Кам’янця-Подільського, а їх близько 10 тисяч, не зовсім схвально сприйняли фактично скасування спрощеної системи, адже залишається спрощена система тільки для підприємців, які торгують товаром власного виробництва, а таких — лише один відсоток від усіх зареєстрованих представників малого бізнесу. На мою та думку колег по бізнесу, недоліком є запропоноване введення нарахування податків непрямим методом. До прикладу, я, як підприємець, надав послугу, мені за неї заплатили 2000 гривень, а податковий інспектор каже, що послуга коштувала втричі більше, і коригує податки, а я нічого не можу проти цього вдіяти. Спірним є питання і введення касових апаратів фактично для всіх форм діяльності. Коли відповідна техніка контролю вводиться в супермаркеті, магазині чи на складі, це зрозуміло. Але як їх запровадити на ринках? У нашому місті їх функціонує аж шість і там працюють близько 2000 осіб? Надають вони людям послуги за різних погодних умов — і в тридцятиградусну спеку, і в двадцятиградусні морози. То чи зможуть вони, практично просто неба, забезпечити якісну роботу касових апаратів, якщо ця техніка не завжди працює навіть у приміщенні?

— Хочу зачепити й питання, яке нині широко дискутується в засобах масової інформації. Однією з головних виборчих обіцянок Віктора Януковича були податкові канікули для малого та середнього бізнесу. А запропонований кодекс передбачає це тільки для осіб, дохід яких не перевищує 100 тисяч гривень на рік, і фізичних осіб, обсяг доходів яких не перевищує 300 тисяч на рік. Хто на практиці зможе потрапити під ці податкові канікули? Лише дрібні торговці. Це дуже обмежене коло ринку. Але замість звичайних податків вони матимуть інше фінансове навантаження — витрати на ведення обліку, наймання бухгалтерів. Людина, яка стоїть на ринку, мусить навчитись вести бухгалтерію чи найняти бухгалтера, щоб вести облік, баланс. Це негативна норма і від неї повинні відмовитись. Окрім того, штрафи, як я вже казав, які збільшуються в 10 разів, вигідні деяким не чистим на руку податковим інспекторам, вони збиратимуть ті самі податки тільки за допомогою штрафів. Хтось висловив думку: якщо буде створена суперпільгова податкова система для малого бізнесу, то наш великий бізнес одразу може роздрібнитися. З цим не можна не погодитися. Коли одна комерційна структура належить одній особі, але там багато зареєстрованих приватних підприємців і в такий спосіб іде мінімізація податків. Ця норма констатує, що маємо сьогодні, й широко практикується. Або, скажімо, обсяг доходів — 600 тисяч гривень, і підприємці намагаються скористатися цією нормою; але якщо велике підприємство, то важко приховати і роздрібнити свій бізнес. Що нам дає норма звільнення малого бізнесу від податків? Ті люди, які не платять їх узагалі, ввійдуть у легальне поле. Їм простіше буде не платити хабар, а працювати у правовому полі. Тоді ми побачимо реальний обсяг бізнесу. Після цього уряд повинен буде поступово ввести сприятливий податок, щоб не загнати знову в тінь, але, з другого боку, збільшити обсяг надходжень до бюджету.

Упевнений, що новий Податковий кодекс погіршить права підприємців і надасть фактично необмежені права податківцям. Так, згідно з новим документом, податківець може викликати до себе в будь-який час підприємця і той зобов’язаний з’явитися. Нова норма є негативною: підприємці, особливо малі, зайняті у своєму бізнесі, і якщо вони не роблять порушень, то взагалі не повинні їздити до податкової інспекції, тим паче що вони і так там часто бувають, здаючи різні звіти. Нині перевірки планові, і це є позитивом, що дало змогу останніми роками зменшити корупцію. За новим кодексом, весь комплекс прав, які буде надано податковій адміністрації, поставить підприємство в рабське становище, знову дасть можливість розвити корупцію, наповнювати бюджет неправовими методами, скоротить підприємницьку активність. Спрощена система оподаткування, згідно з проектом нового документа, не поширюватиметься на діяльність фізичних осіб-підприємців, які здійснюють, наприклад, посередницькі послуги з купівлі-продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна. Для багатьох людей це основна робота або підробіток і тепер вони не зможуть працювати за спрощеною системою оподаткування. Не зможуть вони, не зможуть торговці, не зможуть перевізники. Я говорив з десятками із них, вони цим дуже стурбовані. Потрібен такий Податковий кодекс, який поліпшить нашу підприємницьку діяльність, а отже, збільшить дохід у місцеву й державну казну. Необхідно зберегти спрощену систему оподаткування. Кам’янецькі підприємці за те, щоб ввести двосторонню відповідальність. Мають бути розмежовані штрафи за ухилення від сплати податків і попередження за помилки в заповненні звітності тощо. Необхідне введення єдиного податку від обсягу обороту. Думаю, якщо було б організовано широке обговорення нового кодексу, підприємці внесли б ще чимало ділових і конструктивних пропозицій, спрямованих не на закриття підприємств, податкову тінь, приховування прибутків, звільнення людей. Адже ми за чесну працю на благо рідного міста, рідної країни.

Записала Віра ШПИЛЬОВА.

Мал. Миколи КАПУСТИ.