Робота народного депутата досить багатогранна: окрім законотворчості, кожен із нас займається розв’язанням питань виборців. До кожного з нас звертається багато людей: у кожного своя проблема, свої питання, і всі вони потребують вирішення. Робота в регіонах не менш складна: особисті прийоми, сотні звернень та листів, зустрічі з керівниками та колективами... Та найголовнішим для себе вважаю все ж таки особисті звернення громадян, доведених до відчаю, у яких залишилася остання можливість — тільки за допомогою народного депутата вирішити актуальне для нього питання.

За часів «помаранчевої» влади до мене дуже багато зверталося людей, які постраждали від дій місцевих чиновників, я б навіть сказала «місцевих царьків». Центральна влада далеко, а в окремо взятому районі — всі свої: той кум, той брат, той сват. От деякі керівники й користувались службовим становищем — вимагали хабарі, відбирали землю... Систему, яка складалась роками й народжувала таких собі «лозинських», за один рік не змінити... Маючи величезні статки, маєтки та численні лани, ліси, вони вірять у свою безкарність навіть після вбивства людини. Стурбованість саме цими питаннями змусила мене звернутися через пресу до широкої громадськості, до відома якої хочу довести кричущі факти про порушення законодавства в Херсонській області та про аморальність людей, які прагнуть усіма шляхами посісти владні крісла.

Ми не можемо допустити, щоб у нашій країні, котра декларує себе як демократична держава, сьогодні народився новий соціальний елемент: пан-поміщик, або по-східному — бай. Вважаю, що ми не маємо права створювати систему, яка дозволяла б у порушення всіх законів, прав та свобод громадян скуповувати, буквально за копійки, в бідного люду прекрасну, родючу землю тисячами гектарів, або ще гірше: відбирати її обманним шляхом, як це і сталося на Херсонщині.

У 95 селян, що мешкають у селі Чонгар Генічеського району, через суд було відібрано їхні земельні ділянки, якими вони володіли відповідно до державних актів на землю. Земля була відібрана на користь голови Генічеської районної ради С. Німетуллаєва. Сценарій справи досить простий: одна людина позичає у С. Німетуллаєва гроші, які начебто віддає у борг селянам. Ті «борги» вчасно не повертають, а тому повинні «відповідати» перед хазяїном району, тобто віддавати якщо не гроші, то єдине, що в них є, — землю. В цій справі було кілька діючих осіб, та постраждали тільки прості люди, які й не знали, що вони комусь винні гроші та що в разі їх несплати в них заберуть землю.

Коли справа дійшла до суду, то туди було представлено заяви, з яких виходило, що селяни «позов визнають у повному обсязі й просять суд розглядати справу за їх відсутності, у зв’язку з тяжким матеріальним становищем».

Цікаво, що заяви (котрі, як з’ясувалося з часом, були підробленими) було представлено навіть тими людьми, які вже тривалий час є небіжчиками. Землю відібрали навіть у мертвих! Ось і виходить, що у власність пана, точніше, бая Німетуллаєва переходять сотні й сотні гектарів кращих херсонських земель.

Дізнавшись про таке беззаконня стосовно людей праці, яких, по суті, від чиновника-хапуги й захистити нікому, я одразу направила офіційне звернення до прокуратури. Прокуратура Херсонської області провела відповідну перевірку щодо законності рішення Великолепетиського районного суду в справі за позовом Німетуллаєва С., за результатами якої було встановлено: «...факт використання невстановленими особами у судовому засіданні підроблених документів — заяв громадян щодо визнання позовних вимог та незаперечення проти передання у власність позивачам майна та майнових прав на земельні ділянки». На рішення суду прокурором Великолепетиського району було подано протест про повторний перегляд справи за «нововиявленими обставинами».

Новою ухвалою суду, від 17 червня цього року, заяву прокурора було задоволено, а рішення суду в справі №2-397/2008, яке позбавляло 95 громадян прав власності на земельні ділянки, скасовано. Німетуллаєву в справі щодо визнання права власності на майно людей — відмовлено.

І ще одне, «за фактом використання завідомо підроблених документів під час розгляду цивільної справи №2-297/2008 у Великолепетиському районному суді прокуратурою області 28.05.10 порушено кримінальну справу за ознаками скоєння злочину, передбаченого ч. 3 ст. 358 КК України».

Справу поки що не закінчено, прокуратура ще працює. А висновки кожен робить сам. Судове рішення, про яке я розповіла, було винесено ще за «помаранчевої» влади, але наслідки люди та їх родини будуть, швидше за все, пожинати ще довгі десятиліття. Ми не маємо права не звертати уваги на такі випадки, на паплюження людської гідності, законів держави. Думаю, що новій владі також треба звертати увагу й на кадровий потенціал, особливо на місцях, і призначати на посади людей, які хоча б мають совість.

Утім, у цій справі й досі залишаються питання: хто відповість за порушення закону? Це знову буде «стрілочник»? Адже нещодавно пана Німетуллаєва було призначено головою Генічеської РДА. От і маєш, що називається: пустили щуку в річку. Відтепер маю великі сумніви щодо справедливих стосовно простих громадян Херсонщини висновків прокуратури, адже ми добре знаємо, що «високе» крісло часто звільняє навіть від відповідальності за порушення законів держави.

Катерина САМОЙЛИК, народний депутат України п’яти скликань.