Тимчасова слідча комісія з питань розслідування випадків цензури у засобах масової інформації, тиску на свободу слова та перешкоджанню законній професійній діяльності журналістів протягом двох останніх місяців отримала 48 скарг і звернень від журналістів. Причому 25 відсотків скарг стосуються фізичного тиску (побиття, переслідування), решта — про те, як місцева влада намагається зробити редакції лояльними до влади. Таку інформацію під час учорашнього засідання ТСК оприлюднила її голова Ірина Геращенко. Вона запевнила, що всі ці звернення будуть направлені до Президента і Генеральної прокуратури.
До порядку денного засідання було включено вісім питань. Вони, зокрема, стосувалися ситуації навколо ТРК «Чорноморська» та регіональних ЗМІ, а також питання майбутнього розвитку телерадіопростору. Але найбільше уваги члени ТСК присвятили найрезонанснішому питанню — зникненню харківського журналіста, головного редактора газети «Новий стиль» Василя Климентьєва.
Заступник головного редактора газети Петро Матвієнко пов’язує зникнення журналіста із його професійною діяльністю. За його словами, до В. Климентьєва неодноразово приїжджали люди від високопосадовця з харківської обласної прокуратури «з рекомендаціями» не публікувати статті про «перевертнів у прокурорських погонах». «Останній раз йому пропонували 10 тисяч доларів, але Василь Петрович відповів, що совістю не торгує, і стаття побачила світ», — сказав П. Матвієнко. Тож він вважає, що журналіста «усунули» або через помсту, або через володіння загрозливою інформацією. Водночас П. Матвієнко звинуватив міліцію в тому, що вона не захищає свідків, а бореться з ними. Так, за його словами, 2 вересня було затримано головного свідка у справі зникнення журналіста, правозахисника Ісмайлова. Причому «інкримінується йому якась стара господарська справа». Після затримання йому повідомили, що він уже не перебуває під програмою захисту свідків.
Крім того, за словами П. Матвієнка, на дружину Климентьєва також тиснуть податковими перевірками. Заступник головного редактора повідомив також, що стеження за головним редактором були і раніше. А представник Генеральної прокуратури Володимир Гузер уточнив: протягом 2001—2010 років В. Климентьєв звертався до Харківської обласної та Генеральної прокуратури понад 500 разів. Але в основному це були запити щодо порушення справ і так званих відмовних матеріалів. Про тиск чи загрозу життю самого журналіста у зверненнях не йшлося. Заступник міністра внутрішніх справ Леонід Зима та Володимир Гузер повідомили, що їдуть до Харкова вивчати ситуацію і перевірити, як триває слідство.
Наразі члени ТСК обіцяють тримати цю справу на особистому контролі і навіть планують провести своє виїзне засідання у Харкові.