Триває сезон цукроваріння
Коренеплоди вже приймають на 9 заводах. Підприємства заготували їх більш як 100 тисяч тонн. За прогнозами асоціації «Укрцукор», в Україні буряків зберуть близько 15,8 мільйона тонн. Із цієї кількості зварять 1,7—2 мільйони тонн цукру. Хоча наша країна «з’їдає» за рік майже 1,9 млн. тонн солодкого піску, якщо зважати на значні перехідні запаси, його вистачить і собі, і на експорт.
Що стосується посівів, то тут такі цифри: площа під буряками цьогоріч зросла до 502,8 тис. гектарів, що на 175,2 тис. га більше, ніж минулого року. Найбільше коренів насіяли у Вінницькій області — 76,4 тис. га, Полтавській — 72,6, Тернопільській — 61,2, Хмельницькій — 50,2 та Київській — 40,4.
Сільськогосподарські підприємства вирощують цукристі на 458,4 тис. га, фермерські хазяйства — на 48,3 тис., господарства населення — на 44,4 тис. га.
Тим часом в «Укрцукрі» підсумовують втрати бурякового лану через відсутність дощів, високі температури повітря і ґрунту. За даними асоціації, на 13% площ рослини слабкі й зріджені, а на 0,5% — взагалі загинули. Там кажуть, що стан посівів у різних зонах бурякосіяння неоднаковий і залежить насамперед від умов, що склалися за період вегетації рослин. Так, у зоні бурякосіяння, до якої входять Харківська, Полтавська та Сумська області, відсутність опадів упродовж 2,5—3 місяців позначилася на якості врожаю. Маса коренеплоду в цих областях коливається у межах 217 (Харківська) — 373 (Полтавська) грамів, що відповідно на 28—36 грамів менше порівняно з попереднім роком.
А от цукристість коренеплодів перевищує минулорічну на 0,3% і становить у середньому по Україні 13,6%. Помітно вища за середню вона в Полтавській (15,5%), Сумській (14,9%), Черкаській (14,7%) областях.