Шоста сесія Верховної Ради шостого скликання, яка тривала з 2 лютого по 10 липня цього року, запам’яталася високою політичною напругою та майже блискавичним ухваленням резонансних рішень. За 51 день пленарної роботи народні обранці розглянули 771 питання, прийняли рішення щодо 1038 законопроектів, ухвалили в цілому 135 законів, 504 постанови, 86 проектів у першому читанні. Тематично переважали питання економічної політики, галузевого розвитку та правової проблематики.

 

Найрезонансніші питання: призначення коаліцією нового складу Кабінету Міністрів, прийняття цьогорічних держбюджету та Державної програми економічного і соціального розвитку України, законів про засади внутрішньої і зовнішньої політики, про здійснення державних закупівель, про судоустрій і статус суддів, про вибори Президента України і депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, оновленої редакції Бюджетного кодексу та низки інших законів, — викликали в сесійній залі гострі дискусії та протистояння, аж до блокування парламентської трибуни. А 27 квітня пристрасті зашкалили — під час голосування за угоди щодо Чорноморського флоту Росії вперше в історії українського парламентаризму для політичної боротьби пішли в хід навіть яйця та димові шашки. Були і «тихі революції» — скажімо, коли 17 червня за один день було ухвалено у першому читанні суперечливий проект нового Податкового кодексу, який недарма нарікають «економічною конституцію», адже він стосується буквально кожного громадянина, платника податків. Але хоча й штормило, корабель плив, парламент працював, навіть надурочно вечорами та у вихідні. Свої невеличкі перемоги святкувала й опозиція — Податковий кодекс не пройшов одразу в цілому і його винесено на всенародне обговорення; участі в місцевих виборах домоглися не лише великі партії, а й навіть ті, котрі ще у «віці немовляти», зареєстровані менш як за рік до виборів. А на позачерговій сесії 30 серпня парламент не підтримав урядові пропозиції до закону «Про державні гарантії відновлення заощаджень громадян України», які фактично зменшували соціальні гарантії.

Не менш серйозні дистанції доведеться долати парламенту і на новій, сьомій, сесії. Передусім — ухвалення державного бюджету на наступний рік, проекту Податкового кодексу з урахуванням усіх зауважень і пропозицій та уніфікація його з Бюджетним кодексом. «Насамперед нам необхідно зберегти дух і сутність парламентаризму» — так окреслив основні завдання Голова Верховної Ради Володимир Литвин. Розпочнеться і конституційна реформа, стартують місцеві вибори, виникне потреба в нових актуальних рішеннях. Одне слово, доведеться засукати рукава і багато працювати.

 

 

 

2 лютого. Розпочала роботу шоста сесія Верховної Ради України шостого скликання.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

 

3 лютого. Позачергове пленарне засідання Верховної Ради, на якому у другому читанні та в цілому 233 голосами прийнято проект закону про внесення змін до закону «Про вибори Президента України» (щодо організації роботи виборчих комісій).

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

 

25 лютого. Урочисте засідання Верховної Ради  з нагоди складення присяги новообраним Президентом України Віктором Януковичем.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.

  

11 березня.  Верховна Рада призначила на посаду Прем’єр-міністра України народного депутата Миколу Азарова.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
27 квітня. У надзвичайно напруженій обстановці Верховна Рада 236 голосами ратифікувала Угоду між Україною та Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території нашої держави. Також  245 голосами прийнято зміни до закону про Державний бюджет України на 2010 рік.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.Фото Анастасии СИРОТКИНОЙ.
11 травня. Адама Мартинюка (в центрі) обрано Першим заступником Голови Верховної Ради.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
20 травня. Ухвалено Державну програму економічного і соціального розвитку України на 2010 рік.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
6 липня. У цілому ухвалено законопроект про внесення змін до законодавчих актів України з питань загальної середньої та дошкільної освіти (щодо організації навчально-виховного процесу), який передбачає скасування 12-річки у школі, введення 11-річки та обов’язкову дошкільну освіту з 5-річного віку.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
16 липня. Члени Народної ради, депутати першого скликання під час урочистого засідання Верховної Ради з нагоди 20-ї річниці прийняття Декларації про державний суверенітет України.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.
1 липня. В другому читанні та в цілому 259 голосами прийнято засади внутрішньої і зовнішньої політики.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
10 липня. Завершила роботу шоста сесія Верховної Ради України шостого скликання.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
30 серпня. Під час позачергової сесії Верховної Ради України 264 голосами ухвалено в цілому зміни до закону «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів», підготовленого Олександром Єфремовим.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.