Китай інвестує в нашу економіку 4 млрд. доларів
Державний візит Президента України Віктора Януковича до Китаю 2—5 вересня аналітики оцінюють як «історичний», називаючи «проривом». Важливо не тільки те, що в його ході була підписано вражаючу кількість документів (13 — у присутності керівників двох країн і ще більше десятка на рівні бізнесменів), а й той політичний месидж, що було дано китайській стороні: період нестабільності в Україні завершився, роки «застою» у відносинах між двома країнами позаду, китайським інвесторам і бізнесменам нема чого побоюватися.
Президент України Віктор Янукович на всіх без винятку зустрічах наголошував, що розвиток довгострокових і взаємовигідних відносин із КНР, виведення їх на стратегічний рівень — пріоритет зовнішньої політики нашої країни. І справді, такого українського «політико-економічного десанту», що прибув на китайську землю на трьох спецлітаках, у Піднебесній ще не бачили.
Тема нарощування співробітництва в усіх напрямах обговорювалася як на зустрічах з вищим китайським керівництвом, так і на двох бізнес-форумах: одному — в Пекіні й другому — в Гонконгу.
Не те щоб раніше китайські бізнесмени не здогадувалися про чималі можливості співробітництва з Україною — багато підприємств давно й дуже успішно взаємодіють. Просто відлякували їх, а особливо потенційних інвесторів, політична нестабільність у нашій країні й, відповідно, певні ризики капіталовкладень. Віктор Янукович запевнив: час політичного розброду залишився в минулому, Президент і уряд зроблять усе для того, щоб іноземний бізнес і капітал почувалися захищеними, і висловив надію, що й парламент країни сприятиме втіленню в життя планів, прийнятих виконавчою владою. «Як це робиться в Китаї», — сказав він на зустрічі з керівником Всекитайських зборів народних представників У Банго. «Між Україною й Китаєм існують величезні перспективи партнерства, нові канали міжурядового діалогу, які базуватимуться на міцних бізнес-контактах», — заявив Президент, поскаржившись на мізерність китайських інвестицій.
За даними статистики, вони становлять «цілих» 11 млн. доларів... Саме тому Віктор Янукович заявив, що для нього важливі й «пропаганда України як потенційного інвестиційного «Клондайку», і запозичення успішного досвіду проведення економічних реформ.
Що-що, а досвід залучення мільярдних інвестицій Китаєм гідний запозичення. А допомогу в пошуку перспективних партнерів пообіцяли представники бізнес-еліти Гонконгу, що є «воротами» в Китай. Безумовно, підмогою цьому стане скасування з 4 листопада візового режиму між Україною і Спеціальним адміністративним районом — відповідну угоду підписали глава МЗС України Костянтин Грищенко й голова Адміністрації САР Дональд Цанг. «Не може бути кращого економічного партнера, ніж Китай», — зазначив глава держави. І висловив твердий намір довести двосторонній товарообіг мінімум до 10 млрд. доларів «не пізніше 2012 року». Це завдання не з легких, з огляду на те, що у 2009-му він недотяг і до 4,3 млрд. доларів. Щоправда, цього року, коли криза послабила свої лещата, показники почали потроху зростати. Обсяг підписаних у Пекіні угод, у тому числі про фінансування низки пріоритетних національних проектів, оцінюється в 4 млрд. дол. Сторони сподіваються й на укладання нових контрактів у різних галузях — енергетики, авіа- і кораблебудування, сільському господарстві тощо. Найближчим часом відбудеться візит до Китаю Прем’єр-міністра Миколи Азарова, в ході якого мова про це піде конкретніше. А на початку наступного року відбудеться засідання робочого органу торгово-економічного співробітництва — Комісії з питань співробітництва між Україною й КНР, рівень співголів якого було піднято в ході президентського візиту до віце-прем’єр-міністрів двох держав (Держради КНР Чжан Децзяна і Першого віце-прем’єр-міністра Андрія Клюєва). Раніше країни представляли міністри економіки. Китайська сторона з великою симпатією сприйняла нового Президента України, побачивши в ньому гаранта стабільності й передбачуваності. Не випадково Віктор Янукович одержав запрошення відвідати Китай фактично відразу після вступу на посаду. Попередня влада такого запрошення так і не дочекалася: спочатку самі не дуже прагнули їхати в Піднебесну, а пізніше цього вочевидь не бажали китайські колеги. Нинішній, перший, візит українського лідера до КНР за останні вісім років справді став кроком для того, щоб вивести українсько-китайські відносини на новий якісний рівень стратегічних. Так записано й у Спільній заяві Президента України Віктора Януковича й Голови КНР Ху Цзіньтао. 
Ольга ТАНАСІЙЧУК, пекінський кореспондент Укрінформу, спеціально для «Голосу України». 
На знімку: під час зустрічі Президента України Віктора Януковича з керівником Всекитайських зборів народних представників У Банго.