Через несвоєчасну сплату за газ та борги в зарплаті місто залишилося без продукту номер один
Дефіцит хліба полтавці відчули ще минулої п’ятниці, коли у багатьох магазинах і кіосках «хлібні» полиці виявилися порожніми. Люди не могли купити хліба навіть у супермаркетах (зокрема, «Метро»), чого раніше не траплялося. З’ясувалося, що причиною стала зупинка двох заводів ВАТ «Полтавський хлібокомбінат»: тут через несвоєчасну сплату... відключили газ. Тоді представники хлібокомбінату пообіцяли «залагодити справу», але вже у суботу підприємство чекала нова біда: застрайкували водії. Тож хліба хоч і напекли, але розвозити його по торгівельних точках виявилося нікому. Тут проявилася давня «болячка» підприємства: борги із зарплатні, які сягнули вже більш як 10 мільйонів гривень.
Кореспондент «Голосу України» суботнього ранку зустрівся з групою страйкарів біля прохідної хлібокомбінату. Вони не впускали і не випускали жоден автотранспорт, щоб не допустити «самовивозу». Люди доведені до відчаю, адже більшість з них не бачила зарплати по кілька місяців, а в декого заборгованість сягнула 5, 10, 15 тисяч гривень! А загалом водіям заборгували майже 240 тисяч гривень. Автор цих рядків став свідком цікавої сцени: начальство пропонувало «привезти» 50 тисяч гривень і частково видати людям гроші, аби водії виїхали на маршрути, однак ті не погодилися. Зрештою, пізніше було знайдено компроміс: щосуботи водіям «видаватимуть» по 60 тисяч гривень у рахунок ліквідації заборгованості. У неділю вранці водії взялися до роботи, але тепер чекають наступної суботи.
Хто довів підприємство до такого стану? Донедавна головою правління ВАТ «Полтавський хлібокомбінат» був відомий політик і колишній народний депутат Василь Гаврилюк. Його посмішку знає ледь не кожен полтавець, адже ще донедавна бігборди з портретами Гаврилюка і закликами «Малюємо майбутнє разом!» рясніли на найжвавіших перехрестях обласного центру. І це в той час, як борги на підприємстві лише зростали. Утім для себе Гаврилюк таки «намалював майбутнє»: віднедавна він очолив один із департаментів у... Державній податковій адміністрації. І це людина, проти якої свого часу висували звинувачення і місцеві податківці, адже невиплата зарплати — це й несплата податків. Найцікавіше те, що нині на підприємстві навіть керівники «середньої руки» не знають, хто ж «у нас хазяїн». Але це уже зовсім інша історія.
А поки що і працівники хлібокомбінату, і самі полтавці з острахом і надією чекають наступних вихідних: чи не повториться ситуація знову?