Учора в столиці вступили в дію нові тарифи на проїзд у метрополітені. З 6 вересня ціна поїздки в метро здорожчала на 30 копійок. Тепер за проїзд у «зручному й комфортному» виді транспорту доведеться платити по 2 гривні. У стільки само обійдеться й одна поїздка по безконтактній картці. Вартість проїзних не змінилася. Поки що можна користуватися старими (блакитними) жетонами. «Голос України» вирішив довідатися, як подорожчання сприйняли прості кияни.
Про те, що тепер їздити в метро стало дорожче, киянка Ірина довідалася тільки на роботі. Ранком на автопілоті пройшла через турнікет зі старим, «дешевим», жетоном. «Самі розумієте, перший робочий день після відпустки. Тільки вчора повернулася на батьківщину й довідатися, чим, а вірніше, «почім» живе рідне місто, ще не встигла. І тут тобі такий сюрприз», — каже Ірина.
Проте, особливо ця новина її не засмутила: «Я зазвичай проїзні купую на місяць. Головне, щоб не придумали їхню вартість підвищувати».
Із запитанням про майбутнє проїзних «Голос України» звернувся до прес-служби КП «Київський метрополітен». Як виявилося, поки що підвищувати їх вартість не планують. Причому склалося враження, що ключовими словами є саме «поки що». «Поки що ми цього не плануємо. Що буде далі, я не знаю, — каже начальник прес-служби Надія Шумак. — Поки що нас влаштовує і подорожчання вартості проїзду до 2 гривень».
До слова, більшість киян до такого повороту були готові. Адже про заплановане підвищення цін говорили ще влітку. Наприкінці серпня з’явилася інформація, що вартість жетонів зросте з дня на день (чи 30 серпня, чи 1 вересня). У цей період частина киян вирішила зіграти на випередження й купити жетони наперед.
— Напередодні першого вересня до кас були дуже великі черги, — пригадує киянка Олена Піонтковська. — Хто жетони купував, так би мовити, на всю родину, а хто безконтактними картками «затарювався». Я теж вирішила трохи схитрувати. Купила дві безконтактні картки й записала на них максимальну кількість поїздок. Тепер на кожній майже по вісім гривень заощаджу. На два місяці вистачить, а далі будемо думати.
Щоправда, особливого невдоволення із приводу підвищення вартості проїзду вчора в чергах до кас метрополітену не спостерігалося. Як виявилося, для багатьох подорожчання на 30 копійок погоди не робить. Понад те, деякі навіть зітхнули з полегшенням, мовляв, хоча б із копійками тепер морочитися не доведеться. І правда, «заокруглення» ціни нівелює так звану проблему десяти копійок. І тепер одержувати здачу в касах, як, власне, й вираховувати вартість декількох жетонів, буде легше. Тільки от гаманець від цього трохи схудне.